Je kent het gevoel vast. De wekker gaat, je drukt een keer of drie op sluimer en sleept jezelf uiteindelijk met tegenzin uit bed. Als het aan jou lag draaide jij jezelf nog een paar keer om. Nul zin in je werkdag. Je hebt een baaldag! Gefeliciteerd, je bent een mens. Een baaldag hebben we allemaal wel eens. Heb je steeds vaker een baaldag, dan knaagt er bewust of onbewust misschien iets aan je werkgeluk.
Er zijn diverse factoren die bepalen of- en hoe gelukkig je bent op je werkplek. Feit is dat we een groot deel van ons leven werken en daarom maar beter gelukkig kunnen zijn in ons werk, toch? De vooraanstaande Amerikaanse psycholoog Martin Seligman, grond legger van de positieve psychologie heeft zich verdiept in ‘geluk en welzijn’. In zijn boek Flourish (2011) beschrijft hij het PERMA-model; de 5 belangrijkste bouwstenen voor welzijn en geluk.
- POSITIEVE EMOTIES (Positive emotions)
- BETROKKENHEID EN FLOW (Engagement)
- POSITIEVE RELATIES (Relations)
- BETEKENISVOL (Meaning)
- PRESTEREN: DOELEN BEHALEN, AAN DOELEN WERKEN, GROEIEN EN SUCCES (Achievement)
HET PERMA-MODEL LAAT ZICH OOK GOED TOEPASSEN OP WERKGELUK
Positive emotions
Hoe fijn is het als je je goed voelt op je werk en inspiratie haalt uit de dingen die je doet? Heel fijn! Om dat te bereiken is het belangrijk dat de essentials geregeld zijn. Denk maar aan eten, drinken en slapen; je eerste levensbehoeften. Zijn die op orde, dan heeft je brein ruimte om positieve emoties te ervaren. Complimentjes, dankbaarheid, plezier maken; allemaal creëren ze positieve emoties. Die zijn noodzakelijk, want als je meer positieve dan negatieve emoties ervaart (de ratio is 3:1), heb je meer veerkracht. En niet onbelangrijk; ze helpen je om negatieve gedachten en ideeën ongedaan te maken. En dat is goede energie!
Engagement
Als alles lekker gaat, zit je in wat Seligman ‘de flow’ noemt. Je hebt het gevoel dat je de wereld aankunt. Heerlijk is dat. Je bent dan honderd procent betrokken bij je werk. Het past je als een handschoen. Hoe meer je verbonden bent met je werk, hoe groter de betrokkenheid. Dat gevoel sijpelt door tot in de kleinste vezel van je ‘zijn’. Niet raar; je werk en taken dagen je immers uit om je vaardigheden zo optimaal mogelijk te gebruiken. Dán ben jij op je best. Zoek dus altijd naar werkzaamheden die passen bij jouw talenten. In het artikel ‘Boetseer jouw perfecte baan’ op pagina 62 lees je hier meer over.
Relations
Geluk hangt ook af van de kwaliteit van intermenselijke relaties. Dat geldt zeker ook op de werkvloer en in teams. Hoe is de omgang met jouw collega’s? Hoe beter jullie relatie is, hoe meer dat leidt tot – daar zijn ze weer – positieve emoties. Voel jij de steun van je collega’s, dan word je gehoord en erkend. Dat is ontzettend belangrijk. De sociale omgang en stabiele relaties die dat oplevert, zorgen voor een gelukkig gevoel. Kleine dingen helpen daarbij. Vriendelijk zijn bijvoorbeeld, maar ook elkaar helpen bij een lastige taak.
Meaning
Wat betekenisvol is voor de één, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Vraag jij je wel eens af of jouw werk betekenisvol is voor jou? Het is in elk geval een belangrijk onderdeel van werkgeluk. Als je voortdurend het gevoel hebt dat je werk weinig voorstelt, is het lastig om gemotiveerd te blijven. En dat vreet energie. Zonde. Betekenisvol werk levert je juist energie op en het draagt bij aan je vitaliteit. Je presteert beter en neemt meer initiatief. En dat is goed voor jou én je prestaties.
Achievement
Jij zoekt uitdaging. Waar kan dat beter dan op je werk? Het team en jij leveren een inspanning die jullie tot een hogere prestatie brengt. Als dat lukt, zweef je. Het succes dat je ervaart is goed voor je zelfbeeld en je trots. Terecht natuurlijk. Een prestatie leveren is goed voor je zelfvertrouwen en dus ook voor je werkgeluk. Stel jezelf dus haalbare doelen, dan komen die prestaties vanzelf. En vergeet jullie prestaties niet te vieren! Leuker nog, grijp elke kans om te vieren met beide handen aan. Dat is goed voor het team én voor je positieve emoties.
Het PERMA-model van Seligman is een handige manier om je bewustzijn te vergroten. Wil jij weten hoe het zit met jouw werkgeluk? Geef elke bouwsteen uit het model een score van 0 tot 10. Hoe beter je scoort, hoe beter het zit met jouw werkgeluk. Zie het maar als een schoolrapport. Een 6 is een voldoende. Alles hoger is beter, alles lager betekent werk aan de winkel. Doe hetzelfde met je team en bespreek het resultaat. Scoort je team een onvoldoende, bespreek dan hoe dat komt en wat er kan worden verbeterd. Scoren jullie op elk punt een dikke voldoende, dan zit jouw team wat werkgeluk betreft honderd procent op z’n plek.