Heb je wel eens het gevoel dat je de hele dag druk bent geweest, maar dat er aan het einde van de dag eigenlijk niet veel uit je handen is gekomen? Superdruk, maar niet productief. Vaak proberen we dit op te lossen door nóg harder te gaan werken of nóg efficiënter met onze tijd om te gaan. En kom je er vervolgens achter dat dat onvoldoende helpt. Wat je wel gaat helpen, is focus. Maar hoe focus je in een wereld die continu prikkels op ons afvuurt?
FOCUS IS GERICHTE AANDACHT
Waarom focus? Focus brengt rust, overzicht en controle. Zonder focus waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. Focus maakt je weerbaarder tegen stress, productiever en actiever in het hier en nu. Focus leidt tot fl ow.
Hoe graag we het ook zouden willen, voor multitasken is een mens niet geschikt. Ons brein is niet in staat om op meerdere zaken te focussen. Als je meerdere dingen tegelijk wilt doen, wisselt je brein steeds van de ene taak naar de andere. Niet tegelijk, maar door elkaar dus. En dat kost enorm veel energie. En dat schakelen kost je ook veel meer tijd dan als je taken een voor een zou doen. Bovendien word je steeds trager naarmate je meer schakelt.
1. DOE ÉÉN DING TEGELIJK
Door je aandacht op één ding te richten, ben je veel productiever, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Met als dikke bonus meer energie. Kies dus één taak, richt hier je volle aandacht op en rond deze eerst af voor je aan iets nieuws begint. Of als het een grotere taak betreft die je niet meteen af kunt ronden, werk er met aandacht bijvoorbeeld een uur aan. Dit geeft je meer voldoening, zorgt dat je meer aanwezig bent in gesprekken, je krijgt meer gedaan en ervaart meer rust in je hoofd.
2. ZET NOTIFICATIES UIT
SUPERDRUK MAAR NIET PRODUCTIEF? FOCUS BRENGT JE RUST, OVERZICHT EN CONTROLE.
Binnenkomende appjes, meldingen van email, pop-ups van socialmedia berichten: hoe onschuldig het misschien lijkt, ze vormen momenten van afleiding waardoor je wisselt van taak. En zoals we hierboven gelezen hebben kost dit je tijd, energie, word je er trager van kun je je minder goed concentreren. Zet meldingen van binnenkomende appjes, email of socialmedia op je telefoon en computer uit. Dus ook de trilstand. Zo creëer je de context voor jezelf om ongestoord te kunnen werken en bepaal je zelf wanneer je je af laat leiden.
3. MAAK EEN TOP 3
Ben jij ook geneigd je to-do list helemaal vol te zetten? We zijn geneigd te overschatten wat we op korte termijn kunnen doen en te onderschatten wat we op lange termijn gedaan krijgen. Focus betekent: kiezen wat je gaat doen. Maak dit klein en behapbaar voor jezelf. Rond elke dag af met drie belangrijke punten die je de volgende dag moet doen om je (lange termijn) doelen te realiseren. En hou het bij drie dingen. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan drie stress geeft, omdat je die niet allemaal af kunt ronden. Schrijf ze op een post-it, plak deze op je beeldscherm zodat je meteen scherp hebt wat je te doen staat.
4. PAUZEER
Om geconcentreerd en productief te kunnen werken, hebben onze hersenen het nodig om regelmatig op te laden. Doen we dit niet, dan teren we in op onze reserves en raken we op de lange termijn mentaal uitgeput. Daarom: pauzeer! Hoe vaak hangt van de taak af. Voor relatief simpele taken werken we het effectiefst 25 minuten afgewisseld met 5 minuten pauze. Voor ingewikkelde taken die veel breinkracht vragen, werk je het effectiefst in blokken van 90 minuten, afgewisseld met 15 minuten pauze. Tenslotte: wat is dan een goede pauze? Een goede pauze is even weg van je scherm(en). Samengevat even lekker lummelen.
5. BEGIN MET ENERGIEVRETER
Start met de taak van deze drie waar je het meest tegenop ziet. Waarom? Van datgene waar we het meest tegenop zien, overschatten we vaak de benodigde tijd die we ervoor nodig denken te hebben. Bovendien geeft het voldoening als het af is en dit gevoel neem je de rest van de dag mee.