Publicatie datum
6 maart 2023
Leestijd
4 minuten

Stap uit je comfortzone

STAP UIT JE COMFORTZONE > DURF JIJ HET AAN?

De comfortzone jouw veilige haven. Je weet vooraf hoe je dag ongeveer zal verlopen je hebt alles onder controle en doet wat je baas en collega’s van je verwachten. Het is en gaat allemaal oké. Voor de één is het een prima plek. Maar de ander wil meer zichzelf uitdagen en ontwikkelen. Alleen gaat dat gepaard met de nodige spanning. Hoe zet je toch die stap?

Vitaloog en drijfveren expert Anke van de Lockant kan niet alleen vanuit haar professie meepraten over de comfortzone. Ze stapte een paar jaar geleden zelf rigoureus uit die veilige plek. Ze zegde haar baan als communicatieadviseur op om voor zichzelf te beginnen als vitaloog. Geen zekerheid wel vrijheid. “Ik vond het spannend en moest een drempel over. Het voelde ongemakkelijk en ik was bang dat het mis zou gaan. Maar wat is het ergste dat kan gebeuren? Beschadig je er iemand mee? Nee je kunt hooguit leren wat niet de juiste stap voor jou is. Denk eens aan wat het je op kan leveren als het wel lukt. Je groeit en bloeit in je persoonlijke ontwikkeling. Je voelt trots krijgt meer energie wil meer. Je komt in een flow terecht waardoor je jouw grenzen vaker op durft te zoeken.”

WAT IS HET ERGSTE DAT KAN GEBEUREN? BEDENK WAT HET JE OPLEVERT ALS HET WEL LUKT!

IN DE JUISTE ZONE

Anke maakte een heel grote stap. Hierdoor stapte ze in een keer vanuit haar comfortzone tijdelijk in de groeizone. De groeizone is spannend. Deze zone levert tijdelijk stress op en zorgt voor een behoorlijke belasting. Boe slecht! Nee tijdelijk een verhoogde belasting en een verhoogd stressniveau is niet verkeerd als het voor een goed doel is. Het is gezonde spanning. Waak er wel voor om niet door te schieten naar de overbelasting zone. Wanneer je in de overbelaste zone zit loop je het risico op een burn-out. Je doet te veel wat niet bij je past hebt veel deadlines trekt continu sprintjes zonder ademruimte. Je bent prikkelbaar voelt paniek of agressie. Je staat op standje overleven. Terug naar de groeizone ook deze zone is niet fijn om constant in te blijven zitten. Maar alles went waardoor je na zo’n grote stap meestal in de flowzone komt. De zone waarin je jezelf blijft uitdagen je blijft jezelf ontwikkelen. Dit is de zone waar je energie van krijgt geen stress ervaart en je jezelf niet te veel belast.

THE PLACE TO BE

De flowzone dus dat klinkt als de plek waar je moet zijn. De flowzone zit maar een kleine stap af van de comfortzone. De flowzone bereik je door kleine stappen te zetten waarin je jezelf uitdaagt. Vind je het bijvoorbeeld lastig om mensen te bellen pak een week lang bewust de telefoon en bel mensen in plaats van ze te mailen. Of vind je het lastig om voor grote groepen te spreken? Doe het weet dat je daar echt niet alleen in bent en daag jezelf uit. Je hoeft je leven niet rigoureus om te gooien om uit je comfort zone te komen. In de flowzone leer je niet alleen nieuwe dingen je krijgt er ook zelfvertrouwen van. Je groeit met kleine stappen. Hoe klein die stappen ook zijn ze zorgen ervoor dat je trots bent op jezelf en dat je het normaal vindt om jezelf te blijven ontwikkelen.

IK BEN EEN COMFORTDIER

Zit je in je comfortzone en voel je je er kiplekker in? Dat is helemaal goed. Het enige gevaar dat op de loer ligt is onderbelasting. Als je op geen enkel vlak uitgedaagd wordt alles op zijn gemakje gaat kan dit de negatieve kant op gaan. Heb je het gevoel dat je niets bijdraagt dat je geen waardering krijgt? Voel je jezelf negatief en lamlendig en kost alles je energie? Dan kan het zijn dat je vanuit je comfortzone in de onderbelasting bent gevallen en is het tijd om wat stappen te zetten.

ZEVEN CONCRETE TIPS OM DE STAP TE WAGEN:

  • Onderzoek je angst: waar ben je bang voor?
  • Begin klein. Wat wordt je eerste stap? Je hoeft niet gelijk je baan op te zeggen maar kunt ook in gesprek gaan met je werkgever over één andere taak of aan een cursus meedoen.
  • Maak een afspraak met jezelf over de stap die je wilt zetten en houd jezelf daaraan. Kies en geniet van je keuze.
  • Bespreek je doel met anderen. Kijk of iemand mee wil doen zodat je elkaar kunt stimuleren. Creëer de juiste context voor jezelf.
  • Zorg goed voor jezelf: eet drink slaap goed. Dan voel je je krachtiger om de stap uit je comfortzone te zetten en voorkom je een bore- of burn- out.
  • Als het even tegenzit trek dan niet gelijk de stekker eruit. Een nieuwe gewoonte aanleren kost je gemiddeld 66 dagen.
  • Sta stil reflecteer en voel.