Publicatie datum
10 juli 2024
Leestijd
5 minuten

Skip de strijd met de snoozeknop

POSITIEVE OCHTENDROUTINE

De wekker gaat: rise and shine! Of toch niet? Ben jij elke ochtend weer verwikkeld in een hevige strijd met de snoozeknop? Dat kan écht anders. Volgens Hal Elrod, schrijver van de internationale bestseller Miracle Morning, kun je in dertig dagen aan de hand van zes nieuwe gewoontes werken aan meer focus, zelfbewustzijn en een succesvoller, maar bovenal rijker en bevredigender leven. En dat allemaal vóór 8 uur ’s ochtends! Klinkt te mooi om waar te zijn. Zou je denken! Maar Willeke Zorg, eigenaresse van trainingshotspot Workoutclub in Rotterdam, weet inmiddels wel beter. “Het is fantastisch. Echt. Ik ben zo enthousiast, zou het liefst hier op de Lijnbaan gaan staan flyeren.”

Mocht je nog nooit van Hal Elrod gehoord hebben; de man is het levende bewijs dat het voor iedereen mogelijk is om tegen slag te overwinnen en het meest bijzondere leven op te bouwen dat we ons maar kunnen voorstellen. Op twintigjarige leeftijd werd hij aangereden, was hij zes minuten dood, brak hij elf botten, liep hij blijvende hersenschade op en kreeg hij te horen dat hij misschien nooit meer zou kunnen lopen. Hij weerstond de logica van de artsen en werd een top presteerder binnen zijn bedrijf, een ultramarathonloper, een bestseller auteur, hiphopartiest, echtgenoot, vader en internationaal gastspreker.

EEN MAGISCHE OCHTEND

Zo, daarmee is de toon voor de rest van dit artikel in ieder geval alvast gezet. Willeke was na het lezen van deze omschrijving ook overtuigd: “Ik moet eerlijk zeggen dat dit het 1080e zelfhulpboek was dat ik kocht. Zou een boekwinkel kunnen beginnen, zeg maar. Maar Miracle Morning is echt iets bijzonders. Op het moment dat ik er tijdens de zoveelste lockdown mee in aanraking kwam, veranderde het alles. Kort voor Corona startte ik mijn eigen onderneming. Eigenlijk was de Workoutclub nog maar net open toen alles op slot ging. De afgelopen twee jaar waren ontzettend stressvol. Er waren momenten waarop ik het echt even niet meer zag zitten. Tijd voor verandering dus. En Miracle Morning bracht die verandering waar ik naar op zoek was. Nu sta ik elke dag om 5.15 uur op en ik zeg je eerlijk: ik zou niet anders meer willen. Ik ga met een fijn gevoel slapen en spring ook weer vrolijk uit bed. Als ik één of twee dagen ‘oversla’ ben ik direct uit balans.”

De zes gewoontes die volgens Elrod levensveranderd zijn, worden in het Engels SAVERS genoemd en helpen je bij een positieve ochtendroutine:

  • De S is van silence
  • De A is van affirmations
  • De V is van visualisation
  • De E is van exercise
  • De R is van read
  • De S is van scribe

“Het is fantastisch. Echt. Ik ben zo enthousiast, zou het liefst hier op de Lijnbaan gaan staan flyeren.”

SCHRIJF OP DIE DOELEN

In het geval van Willeke: mediteren, leren, visualiseren, bewegen, lezen en schrijven. “Als mijn wekker gaat, schiet ik direct in mijn sportkleding voor een rondje sprinten. Het is zo fijn om buiten te zijn als de hele stad nog slaapt. Na het sporten mediteer ik of doe ik ademhalingsoefeningen. Die van Wim Hof zijn een echte aanrader. Daarna ga ik ‘journallen’, schrijven over alles waar ik dankbaar voor ben. Dat klinkt suf, maar we nemen dingen zo gemakkelijk voor lief. Door het op te schrijven, sta je er ook echt bij stil en dat is fijn. Vervolgens ga ik aan de slag met mijn doelen. Mijn dagdoel, weekdoel of mijn doelen voor komende maand of het komend jaar.

Je doelen opschrijven en visualiseren door middel van een roadmap levert je zoveel op. Dan weet je waar je naartoe werkt. Waar doe je het anders voor? Stil staan bij de dingen die je wilt bereiken en stil staan bij het feit dat het ook echt gelukt is. Dat geeft een voldaan gevoel. Opschrijven dus! Hoe klein je doel ook is. Doe je dat niet, dan gaat alles zó aan je voorbij. Voordat je het weet is er weer een jaar om en heb je geen idee wat je nou eigenlijk gedaan hebt. Zonde!”

Willeke steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. Sterker nog: ze verheugt zich er de avond van tevoren al op dat ze de volgend ochtend weer ‘mag’: “Ja, dat klinkt raar. Ik weet het. En als ik om half zes in de lift naar beneden sta, denk ik ook met regelmaat: “Je bent toch eigenlijk gewoon knettergek, ga terug je bed in!”, maar dat moment voor jezelf, dat even alleen in de wereld zijn, dat is één grote energiebooster.
Je staat direct ‘aan’ en begint super positief aan de dag. Natuurlijk word je gedurende de dag met tegenslagen geconfronteerd, maar sinds ik deze routine heb, kan ik ze zoveel beter aan. Je hebt gewoon alles al gedaan, terwijl de hele wereld nog op één oor ligt. Dat pakt niemand je meer af. Het is zo cool.”

PAK JE MOMENT

Zo vroeg opstaan en ‘jouw’ moment pakken, heeft allerlei voordelen. Een
uur of anderhalf voor jezelf, is een verademing. Even tijd om te doen wat jíj wilt of je doelen te bepalen, voordat je weer bereikbaar bent voor je partner, familie of collega’s. Het zorgt ervoor dat je blij en energiek wakker wordt en
super productief bent. Het geeft rust,
is stressverlagend en je kunt alles wat op je pad komt, veel beter handelen. Willeke kan dat beamen: “Wie zichzelf heeft voorgenomen om in de avond
te sporten, moet regelmatig van dat plan afwijken. Omdat werk uitloopt bijvoorbeeld of omdat er binnen het gezin iets is. Als je in de ochtend alles doet voor jezelf wat je wilt doen, dan komt er nooit wat tussen. Dat geeft zo’n kick. Miracle Morning is allesbehalve zweverig, gewoon lekker simpel en concreet. Iedereen kan dit doen en je kunt er op je eigen manier invulling aan geven. Je hoeft geen anderhalf uur eerder op te staan. Driekwartier is ook helemaal prima. Al begin je met zes minuten, je kunt het doen zoals je het zelf wilt. Op een manier die bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Echt, het zou zoveel depressies en stressgerelateerde klachten kunnen voorkomen. En ik kan het weten. Ik ben ontzettend dankbaar voor wat het mij gebracht heeft en hoe ik me nu voel.”