SEKS! ZO, DAT IS ERUIT
Voor de meesten van ons is het niet bepaald het eerste onderwerp waar je aan denkt als het om vitaliteit op de werkvloer gaat. Seks – en in het bijzonder jouw eigen seksualiteit – zijn ook niet de eerste onderwerpen die je bespreekt met je collega’s bij de koffieautomaat. Begrijpelijk, want het is heel persoonlijk. Echt een deel van jouw privéleven. Van de andere kant hebben we er allemaal mee te maken. Ieder van ons heeft in meer of mindere mate gevoelens, verlangens, ideeën, wensen en gedachtes. Vaak zijn deze niet zomaar te stoppen, want seksuele en sensuele prikkels zitten heel diep in ons als mens. Sterker nog, het is onze oorsprong.
Waar bevruchting dé voorwaarde is voor onze voortplanting, is seks de voorwaarde om die bevruchting mogelijk te maken. Seks schept leven. Dat maakt het biologisch gezien zelfs een levensdoel; het voortbestaan van ons als mens. Daarom brandt dat vlammetje ook zo diep in ons binnenste. Seksualiteit is een essentieel deel van onze bron, van onze levensenergie. Het is die levensenergie die elke dag opnieuw de motor is voor onze vitaliteit. Die vitale kracht, die energie nemen we dagelijks overal mee naar toe. Dus ook naar kantoor. Reden genoeg dus om eens te kijken wat seks, seksualiteit en sensualiteit voor ons betekenen en doen.
Sensualiteit: neiging tot zinnelijk genot, m.n. geslachtelijk genot = zinnelijkheid
Sensualiteit is de neiging tot zinnelijk genot. Seksualiteit begint bij die zintuiglijke ervaringen en voordelen van sensualiteit. Dit gaat letterlijk over voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Sensualiteit is dus nog veel meer dan seksualiteit deel van je wezen, van je dagelijkse staat van zijn. Iedereen wil in bepaalde mate gezien worden, erkenning krijgen. Aangeraakt worden, zich geliefd voelen. De een is daar nadrukkelijker naar op zoek dan de ander, ieder mens is anders, maar iedereen ervaart en voelt dit.
Jezelf op deze wijze voor anderen aantrekkelijk te houden, sensueel te blijven en te zijn, voedt jouw vitaliteit en levendigheid. Op een bepaalde manier houdt het je dus jong, geeft het levensenergie.
Seksualiteit: beleving van seksualiteit, d.w.z. het geheel van seksuele gevoelens, handelingen, uitingen = seksuele activiteit, liefdesleven, seksleven
Vitaliteit, seksualiteit en sensualiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van beide krijg je namelijk energie. Dus wanneer je het mist, loop je er ook potentieel op leeg. Seksualiteit en het verlangen zitten van nature in je. Het vervult verlangens in jezelf. Wanneer deze gevoelens en verlangens verbonden zijn aan anderen, zijn ze meestal onderdeel van een (liefdes)relatie. En die moet je onderhouden. Doe je dat niet, dan ebt het weg: If you don’t use it, you will lose it. In veel relaties zie je echter dat dit na verloop van tijd toch minder wordt. Dan is het de kunst om daar de schwung in te houden, om er met elkaar over te praten. Want als het niet aan de orde komt, komt het ook niet in orde.
Het is helemaal niet vreemd dat dit na tien á twintig jaar stilletjes gebeurt. Maar wanneer het verlangen, de lust, de wil of de wens, weg is én je er niet over praat met elkaar, dan stopt het. Stellen waarbij dit openlijk besproken wordt en waar er actie ondernomen wordt, houden juist vaker stand. Ga samen op ontdekkingsreis, rollenspel, een open relatie, second love, wat voor jullie het beste werkt. Als de sensualiteit en de seksuele energie maar weer kunnen stromen.
Seksualiteit is een essentieel deel van onze bron, van onze levensenergie. Het is die levensenergie die elke dag opnieuw de motor is voor onze vitaliteit.
6x SEKS HORMOON
DOPAMINE – GELUK BIJ EEN VRIJPARTIJ
Ons gelukshormoon. In feite is het een neurotransmitter die zorgt voor een geluksgevoel bij door beloning gemotiveerd gedrag. Opwinding en seksuele opwinding horen daar net als sporten en winnen ook bij. Dopamine laat je genieten en stimuleert verlangen. Maar dit laatste werkt ook andersom en maakt dopamine verslavend. Er is dus een reden waarom we graag meer willen…
NORADRENALINE – BIJ STRESS EN BIJ ‘SPANNING’
Noradrenaline is een van de hormonen die het lichaam produceert in stresssituaties. Het zorgt voor verhoogde bloeddruk en verminderde eetlust zodat er meer bloed naar je hersenen en je spieren stroomt. Ook bij verliefdheid en seks komt het vrij. Als in ‘spannende’ situaties je pupillen groter worden, dan komt dit ongetwijfeld door het vrijkomen van dit hormoon.
OESTROGEEN – NIET ALLEEN VOOR VROUWEN
Oestrogeen speelt een grote rol bij de lichamelijke ontwikkeling van vrouwen, het reguleert de menstruatiecyclus en speelt een grote rol bij zwangerschap. Rondom de eisprong houdt het ook het vrouwelijk geslachtsdeel soepeler en verhoogt het tijdelijk de seksuele aantrekkingskracht. Bij mannen speelt oestrogeen een rol bij de erectie en spermaproductie. In combinatie met testosteron heeft het invloed op de geslachtsdrift bij vrouwen en mannen.
OXYTOCINE – SOCIALE EN SEKUELE VERBONDENHEID
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het speelt op een plezierige manier een rol bij sociaal contact en (gewenste) aanraking. Hierdoor voel jij je verbonden met de ander. Of het nu gaat om vriendschap, ouder-kind binding, romantische interactie of seks. Oxytocine verbindt.
SEROTONINE – VOOR RUST ÉN OPWINDING
Serotonine is ingewikkeld. Het heeft invloed op je stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie en je zin in seks. Bij een hoog serotoninegehalte ervaar je rust en tevredenheid. Bovendien heeft het een remmend effect op seksuele functies. Serotonine komt vrij na de ejaculatie, snap je. Een laag serotoninegehalte zorgt dan weer voor opwinding en zin, en daarmee ook voortijdig klaarkomen.
TESTOSTERON – NIET ALLEEN VOOR MANNEN
Zonder testosteron zou elk embryo zich ontwikkelen tot vrouw. Het is bij zowel mannen als vrouwen aanwezig. Testosteron werkt bij ieder van ons op onze seksuele gevoelens, het libido en schaamhaargroei. Specifiek bij mannen heeft het de hoofdrol in de fysieke ontwikkeling, ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken, het in stand houden van de voortplanting…en hoofdhaarverlies.
EEN GEBREK AAN SEKSUALITEIT IS ECHT EEN DOODDOENER VOOR JE ENERGIE EN DUS JE VITALITEIT.
SEKSUALITEIT EN SENSUALITEIT OP DE VITALITEITSSCHIJF
Dit is echt een enorme energiebron, daar kun je bijna niet tegenop eten en sporten. Een gebrek aan seksualiteit is echt een dooddoener voor je energie en dus je vitaliteit. Onderdeel hiervan zijn ook intimiteit, aanraking en fysiek contact. Hoe verhoudt dit zich tot de vitaliteitsschijf-van-vijf?
Fysiologisch
Je sensueel voelen heeft met zelfvertrouwen te maken, met het vrijkomen van oxytocine, en allerlei hormonen [zie inzet]. Het gaat dan niet om lust, maar dat je jezelf sexy voelt en vooral dat je gezien wordt. Dan voel je jezelf ook lekkerder in je vel, en meer gewaardeerd. Niemand kan echt zonder aanraking, of zonder (gewenst) fysiek contact. Daarom geef SEKUALITEIT = VITALITEIT
VITALOGIE
je dierbaren ook een knuffel, dan raak je elkaars hartstreek even. Seks zet je zintuiglijk en sensorisch lekker op scherp, bovendien verbrand je met de prettige, fysieke inspanning tijdens het hebben van seks ook heel wat calorieën.
Psychologisch
Een gebrek aan seksualiteit en intimiteit heeft vaak een negatief effect op het zelfbeeld en op iemands zelfvertrouwen. Zodra je weer invulling geeft aan dit verlangen zal dit een boost geven aan je zelfvertrouwen en dus een positief effect hebben op je zelfbeeld. De wereld ziet er net even wat rooskleuriger uit waardoor je ook minder vaak een kort lontje hebt.
Ecologisch
Je omgeving kun je deels zelf vormgeven, ga op zoek, creëer je eigen context. Sensualiteit bestaat bij de gratie van interactie. Met een groter zelfvertrouwen de wereld inkijken, maakt dat mensen je ook aantrekkelijker vinden, en dat doet iets met je zichtbaarheid. Met mogelijk mooie nieuwe samenwerkingen die ontstaan, omdat ze jou als energieke collega er graag bij willen hebben.
Filosofisch
Van betekenis zijn voor anderen is een belangrijke drijfveer voor veel mensen. Vanuit relaties, zowel sociaal als seksueel, kun je op deze manier voor anderen wat betekenen. En zij voor jou. Omdat de kracht van seksualiteit zo diep in ons zit, is het gebrek eraan – of het nu gaat om vervulde verlangens of een gevoel van zingeving voor iedereen op een bepaalde manier zinvol.
Vitalogisch
Hierin komt alles samen. Als je weinig levensenergie voelt, kun je zoveel sporten, gezond eten en overdenken wat je wilt. Wanneer je seksualiteit en sensualiteit in jezelf negeert, of het geen juiste invulling geeft, zal je toch een deel van je energie missen en een bepaalde leegte blijven ervaren. Waar begin je om dit “gat” te vullen? Je kunt ‘m vanuit de hele schijf aanvliegen, jij voelt wat werkt.
NASPEL
Voelt het als een taboe om hier zo over seksualiteit en sensualiteit te lezen, nee toch? Bladen en websites staan er vol mee. Toch praten we er nu ten opzichte van vroeger aanzienlijk minder over met anderen. Laat staan met collega’s. Doe je dit wel, dan zal je merken dat er meer verhalen en ervaringen gedeeld zullen worden. Niet om taboes te doorbreken, maar gewoon om te delen.
Het delen van jouw gemis, jouw ervaring of jouw invulling van sensualiteit en seksualiteit, is ontzettend menselijk, leerzaam en bevrijdend om te delen met elkaar. Zolang als je op dit vlak maar goed aanvoelt (of vraagt) of de ander überhaupt behoefte heeft aan een gesprek over seksualiteit. Onaangekondigd of slecht ingeleid, zou dit namelijk als opdringerig of ongepast kunnen worden opgevat. Lees voor tips het artikel ‘Een goed gesprek’ op pagina 4. Wees je dus altijd bewust van de ander, spelend in bed én pratend op kantoor. Have fun!