De wekker gaat. Je bedenkt wat je die dag allemaal moet doen terwijl je jezelf aankleedt. Tijdens het reizen ben je bezig met het uitstippelen van een projectplan. Wanneer je een overleg hebt, check je je mail en beantwoord je er alvast een aantal. Hoe voel je je ondertussen? Waarschijnlijk heb je geen idee. Er is niets mis met druk zijn, zolang je je bewust bent van hoe het met je gaat en of je er nog wel lol in hebt. Laat een tijdje lang één keer per dag even alles uit je handen vallen en mediteer. Je krijgt er veel voor terug.
Mediteren zweverig? Integendeel, mediteren zorgt ervoor dat je even niet bezig bent met de toekomst, met dingen die er nog niet zijn en er op dat moment eigenlijk niet toedoen. Je geeft jezelf tijd die je anders niet bewust had meegemaakt. Start eens met korte meditaties op je werk. Door jezelf een paar minuten de tijd te geven, zorg je ervoor dat je weer met nieuwe energie en een frisse blik verder kunt.
Mediteren op het werk
Een korte meditatie voor een belangrijke presentatie kan een groot verschil maken. Ook wanneer je vastloopt bij het zoeken naar een oplossing of voor een rustmoment op een overvolle dag. Je voelt je lichter, positiever en hebt de ruimte om breder te kijken naar oplossingen. Maar ja, om nou midden in een kantoortuin of drukke bedrijfskantine te moeten mediteren is ook zoiets. Kijk of er een rustige plek is waar je kunt zitten en even je ogen kunt sluiten. Een verloren hoekje, een ruimte waar je normaal in alle rust kunt bellen en werken, een vergaderkamer, een ongebruikte kolfruimte, een magazijn, een bankje buiten. Is dit er niet? Een noise canceling koptelefoon doet wonderen.
Thuismeditatie
Merk je verschil door die korte momenten tijdens je werkdag? Of lukt het niet om een moment te pakken op het werk? Start thuis met mediteren en gun jezelf drie weken lang zo’n 5 tot 15 minuten per dag. Sta wat eerder op, ga eerder richting bed of neem tijd wanneer je thuiskomt van je werk. Net wat voor jou het fijnste werkt.
‘Pff, het lukt me niet’
Je gaat er eens goed voor zitten. Rust in je hoofd, nergens aan denken. Nee, nergens aan denken. Hoe dan? Mediteren is moeilijk in het begin, je bent niet gewend om alles los te laten. Goed nieuws: dit kun je leren. Start met geleide meditaties. Gebruik geluidsopname waarbij iemand je door een meditatie heen praat. Je focust op de stem. Komen er gedachten langs? Dat is niet erg, laat ze maar komen, ga geen oplossingen bedenken en luister weer naar de stem. Hoe vaker je mediteert, hoe makkelijker dit wordt. Je kunt ook starten met de ademhalingsoefeningen van Koen de Jong (‘Adem in. Adem uit’ op pagina 18), dan kun je vanaf daar opbouwen naar meer meditatieve oefeningen zoals deze.