INZICHT IN TALENT
Door jezelf of een ander met onalledaagse vragen te bevragen, kom je altijd wel tot een inzicht. Wil je jezelf op een diepere laag beter leren kennen? Dan biedt een wetenschappelijk onderbouwde test als Big Five persoonlijkheidstest en TMA talentanalyse meer soelaas. Die doe je meestal onder begeleiding. Zeker doen als je de kans krijgt, maar ook eenvoudigere vragenlijsten kunnen al mooie inzichten opleveren. Zoals de vragenlijst hieronder, die geeft je inzicht doordat je op een andere manier aan het denken wordt gezet. De clou zit ‘m vooral in het type vragen die je jezelf stelt. Als je 2 talenten of kwaliteiten van jezelf moet opnoemen kan dat nog best ingewikkeld zijn. Maar als je de vraag krijgt ‘waarom komen jouw collega’s naar jou toe?’ kun je het veel sneller benoemen. Nou… daar ligt jouw talent voor je neus! Probeer maar eens.
WAT MAAKT JOU JOU IN ZEVEN VRAGEN
Onderstaande zeven vragen kunnen een eerste stap zijn in het ontdekken van je talenten. Eenvoudig en laagdrempelig. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is eerlijk zijn naar jezelf. Vaak is het eerste antwoord dat in je opkomt daarin leidend. En onthoud er is geen goed of fout. Zie het als een vertrekpunt van jouw onderzoek naar talenten kwaliteiten en drijfveren.
Van jezelf of anderen.
- Wat deed je toen je 7 jaar oud was wat vond je leuk om te doen?
- Als je terugkijkt op je leven op welke gebeurtenis ben je dan het meest trots? Wat deed jij? Wat was je bijdrage?
- Waarvan gaan jouw handen jeuken wat kun jij niet laten? Waardoor kom je in actie?
- Waarvoor komen mensen naar je toe? Wat komen ze bij je halen?
- Wat vind jij leuk om voor anderen te doen? Waar krijg jij energie van?
- Waarin ben jij volgens anderen bijzonder?
- Wat is jouw talent? Breng dit in een woord tot uitdrukking. Maak het zo specifiek bijzonder en eigenzinnig mogelijk. Dat geeft jouw talent waarschijnlijk het beste weer.
De clou zit ‘m vooral in het type vragen die je jezelf stelt. Als je 2 talenten of kwaliteiten van jezelf moet opnoemen kan dat nog best ingewikkeld zijn. Maar als je de vraag krijgt ‘waarom komen jouw collega’s naar jou toe?’ kun je het veel sneller benoemen. Nou… daar ligt jouw talent voor je neus! Probeer maar eens.
VRAGEN BEANTWOORD EN NU?
Heb je alle antwoorden kunnen vinden? Dan ga je op zoek naar de rode draad die hieruit naar voren komt. En kun je die duiden: welke twee of drie woorden omschrijven jou? Voel je de glimlach als je hieraan denkt? Dan zit je goed! Dit zijn jouw talenten op dit moment.
Stap één is gezet. Nu is het de kunst om nog meer te gaan leven naar deze woorden. Projecten en activiteiten te doen die aansluiten bij deze kwaliteiten. Want dan kom jij het beste tot je recht.
ONTDEK TALENTEN MET JE TEAM
Daarnaast is deze vragenlijst een mooi vertrekpunt voor een betere samenwerking in je team. Iedereen vult ‘m in en gaat zelf op zoek naar de kernwoorden. Ga vervolgens met elkaar in gesprek hierover en bedenk daarbij elkaars ‘talentnaam’. Dat wat jou specifiek bijzonder en eigenaardig maakt.
Zo word jij je niet alleen bewust van je eigen talenten maar jouw collega’s ook. Zij kunnen dit ongetwijfeld benadrukken of verder aanvullen. Mits je er open en eerlijk ingaat natuurlijk en er met elkaar over spreekt vanuit waardering. Wanneer je elkaars antwoorden bespreekt en elkaars talenten gaat zien gebeuren er binnen het team een aantal mooie dingen:
- Je leert je collega’s beter en op een andere manier kennen
- Je kunt ieders talent gerichter inzetten en hierin ontwikkelen
- Je leert elkaar makkelijk aan te vullen
- Je waardeert elkaar meer om ieders eigen kracht
- Je kunt gerichter feedback geven en ontvangen
- Je voegt taal toe aan het team en daarmee teamspirit
DOE EENS GEK BLIJF JEZELF!
Jouw talenten benoemen geeft je nóg een aantal mooie persoonlijke voordelen. Je snapt beter wat jou drijft en waar je krachten liggen. Omarm jij jouw talenten dan blijf je makkelijker trouw aan jezelf en begin je elke dag met de juiste energie. Zeker in de context van je werkend leven waarin iedereen zich (on)bewust een beetje aanpast aan de sociale cultuur en de waarden van de organisatie. Wanneer jij jezelf anders voordoet dan je bent je bijvoorbeeld meer conformeert aan een functieprofiel dan aan jouw talenten en drijfveren heb je minder energie ervaar je minder werkplezier. Hoe zonde is dat. Dus ontdek je talenten en blijf lekker zoveel mogelijk jezelf!
Meer voordelen over het leren kennen van je kwaliteiten en drijfveren vind je op de titelpagina van SOUL op pagina’s 10 en 11.
Deze scan vind je ook in het boek Vitalogisch! van Klaas Koster.