Publicatie datum
10 juli 2024
Leestijd
2 minuten

Nut van planten

Je brengt heel wat uurtjes op de werkvloer door. Dan kun je er maar beter wat van maken, toch? Wat groen hier en daar fleurt de boel al aardig op, maar wist je dat je met het plaatsen van planten ook nog eens het aangename met het nuttige combineert? Vijf redenen om vandaag nog in de auto te springen en een bezoekje te brengen aan het dichtstbijzijnde tuincentrum.

HELEMAAL ZEN

Planten creëren een ontspannen sfeer en geven een huiselijk gevoel. Daardoor ben jij lekker op je gemak met als resultaat dat je minder stress ervaart. Een hoogleraar psychologie uit Noorwegen durft zelfs te beweren dat het ziekteverzuim vermindert op het moment dat er op elk bureau een plant staat. Groene stressverlagers op de werkplek verhogen het algemeen welzijn van werknemers met maar liefst 47 procent, aldus wetenschappers. Tel daarbij op dat je je ook nog eens meer tevreden en gezonder voelt en je weet dat je alle tools in handen hebt om je baas te overtuigen van deze kleine, bescheiden investering. Of jezelf: want ook op je thuiswerkplek doen ze prima hun werk.

LEKKER FRIS

Planten zuiveren de lucht en hebben ook een positieve invloed op de luchtvochtigheid. Ze zijn daarom super nuttig bij het bestrijden van het zogenoemde ‘Sickbuildingsyndrome’, een ingewikkelde benaming voor allerlei gezondheidsklachten die kunnen ontstaan wanneer je langere tijd in een bepaald gebouw bent. Denk aan geïrriteerde ogen, last van de luchtwegen en hoofdpijn. Planten zetten CO2 om naar zuurstof en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Vieze luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon en jouw hoofdpijn dus ook.

RUIMTE VOOR NIEUWE IDEEËN

Mocht je werkgever nog niet overtuigd zijn: onderzoekers in het Amerikaanse Texas zijn erachter gekomen dat planten de creativiteit én de productiviteit tot wel vijftien procent kunnen verhogen. En dat al bij één plant. Dat is waarschijnlijk te danken aan het feit dat we planten met de natuur en met kalmte associëren. Doordat je je rustiger voelt, komt er meer ruimte vrij in je hoofd voor nieuwe ideeën én kunnen we dus ook een stuk productiever zijn.

OPPERSTE CONCENTRATIE

Naast creativiteit en productiviteit, stijgt ook je concentratievermogen. Planten zorgen nou eenmaal voor een gezondere, schonere lucht, maar dat is niet de enige reden. Groen ontspant de geest en daardoor kun jij lekker geconcentreerd aan de gang.

GOED VOOR HET GROEPSGEVOEL

Planten hebben verzorging nodig en daar ben je samen met je collega’s verantwoordelijk voor. Maak er een gezamenlijk project van waarin iedereen zijn of haar eigen rol of taak heeft. Dat is goed voor de samenwerking, de sociale samenhang én de onderlinge communicatie.

DE BESTE PLANTEN VOOR JOUW KANTOOR
  • Graslelie
  • Sansevieria Laurentii
  • Dracaena
  • Zamioculcas
  • Ficus Lyrata