Stel je voor … je werkdag is nét begonnen en je collega’s beginnen al te klagen. Van ‘we gaan die deadline vast niet halen’ tot ‘de vergaderingen lopen uit’. Voor je het weet ben je al jouw positieve energie kwijt. En in no time bekijk ook jij je werk door een donkere bril. Klinkt niet fijn toch?
“Dit voorbeeld schetst de besmettelijkheid van energie: hetgeen waarop ik me dagelijks focus” vertelt vitaloog Bregje van Ganzewinkel. Ze richt zich daarbij vooral op de werkvloer. Op het bouwen van positieve werkculturen in teams. En op energiek en prettig samenwerken. Wij vroegen Bregje naar de invloed van gedrag op de sfeer in teams en andersom. Ze deelt praktische tips waarmee jij een positieve werksfeer kunt creëren!
Goed nieuws: niet alleen negatieve maar ook positieve energie is besmettelijk. Omring jij jezelf met enthousiaste en optimistische collega’s? Dan is de kans groot dat jij je ook zo opstelt. Want je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meest omgaat stelt de Amerikaanse motivator Jim Rohn. “Daardoor is het zeker de moeite waard om eens na te gaan wie jouw naaste collega’s zijn en wat voor impact ze op je hebben” tipt Bregje. Te beginnen met het observeren van hun gedrag.
POSITIEF GEDRAG HERKENNEN
“Hoe collega’s jou positief kunnen beïnvloeden? Bijvoorbeeld via complimenten over wat er wél goed gaat. Fijn voor de werksfeer én voor jouw zelfvertrouwen. Een ander voorbeeld is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Volgen je collega’s cursussen en seminars? Dan stimuleren ze jou onbewust om dat ook te gaan doen. Denk daarnaast aan gezonde gewoontes als flessen water op bureaus zetten en samen wandelen in de pauze. Grote kans dat jij al snel meedoet.”
NEGATIEF GEDRAG HERKENNEN
Sarcasme onverschilligheid pessimisme: allemaal ingrediënten voor een negatieve werksfeer. Een werksfeer die jouw werkhouding beïnvloedt bewust of onbewust. “Bijbehorend gedrag kan al beginnen met op het eerste oog onschuldige opmerkingen” deelt Bregje. “Iemand een zogenaamd ‘grappige’ bijnaam geven of collega’s vragen of ze een vrije middag hebben als ze om 17.00 uur hun laptop dichtklappen. Voor je het weet blijft iedereen tot 18.00 uur zitten! Denk daarnaast aan gewoontes als elkaar niet laten uitpraten en te laat binnenkomen bij meetings. Uiteindelijk neemt hierdoor het hele team de afspraken met een korreltje zout. Erg frustrerend.”
JE BENT HET GEMIDDELDE VAN DE VIJF COLLEGA’S MET WIE JE HET MEEST
VAN NEGATIEF NAAR POSITIEF IN 5 STAPPEN
Waar optimisme jouw batterij oplaadt trekt pessimisme deze juist leeg. Herken jij de voorbeelden van negatief gedrag op de werkvloer? En wil jij jouw situatie verbeteren? Deze 5 stappen helpen je op weg.
-
Uitzoomen Bekijk je situatie eens van een afstandje. Met welke collega’s werk jij het meest samen? Hoe stellen zij zich op? En wat voor invloed hebben zij op jou? Door deze vragen te beantwoorden breng je jouw situatie in kaart. Pak er dus snel pen en papier óf je laptop bij en invullen maar.
-
Doelen stellen Vraag jezelf vervolgens af wat je het liefst zou willen. Welk gedrag spreekt jou aan? En zijn er mensen in je team die dit vertonen of zouden willen vertonen?
-
Draagvlak creëren Maak jouw doelen eens bespreekbaar met je team. Zo creëer je draagvlak voor een positieve werksfeer. Er is vast niemand die opstaat en denkt ‘hé vandaag ga ik me weer lekker negatief opstellen’. Zoiets gebeurt vaak onbewust.
-
Krachten bundelen Samen sta je sterker. Door elkaar op negatief gedrag te wijzen kunnen jij en je collega’s het doorbreken. Stimuleer elkaar daarnaast om positief gedrag te vertonen zoals complimenten geven en enthousiasme tonen.
-
Voorbeeld geven Tot slot heb jij zelf een groot aandeel in de cultuur op de werkvloer. Wil je deze veranderen? ‘Besmet’ anderen dan met jouw houding. Zo creëer je een domino-effect. De positieve psychologie bewijst namelijk dat geluk besmettelijk is. Wanneer jij iemand met jouw houding gelukkiger maakt geeft diegene dat gevoel onbewust door aan drie anderen. Hoe mooi is dat!
STEUNTJE IN DE RUG
Naast anderen actief te motiveren kun je je ook laten inspireren. Omring jezelf met proactieve enthousiaste en positieve collega’s. Niet alleen tijdens je werk maar bijvoorbeeld ook in de pauzes. Voor je het weet vaar je mee in de stroom van constructieve gewoontes. Waardoor je je gelukkiger én vitaler voelt!