fruit smiley
Publicatie datum
11 september 2022
Leestijd
3 minuten

Je voelt je zoals je eet

Je bent wat je eet wordt vaak gezegd. Maar wat ze veel beter zouden kunnen zeggen is ‘je voelt je zoals je eet’. Als je goed eet, voel je je vitaal.

Voor Lotje van Hoek, bedrijfscateraar en orthomoleculair voedingsdeskundige, betekent vitaliteit “goed eten, bewegen, veel buiten zijn, mindful zijn en af en toe denken fuck it.” Maar niet te vaak, dus weg met die chocolade en dat zakje soep om je middagdip te bezweren! Lotje is ervan overtuigd dat “Moeder Aarde ons geeft wat we nodig hebben op het moment dat we het nodig hebben”. Daarom pleit zij voor seizoensgebonden, gevarieerde en vega(n) snacks. Ze deelde met ons een paar snackrecepten die je makkelijk thuis kunt maken en waarmee je voldoende energie en vitaliteit hebt om alle taken op je to do-lijst er in een razend tempo uit te rammen. Met een glimlach op je gezicht!

DENK AF EN TOE FUCK IT

KORTE DAGEN, LANGE AVONDEN

Zeker in de wintertijd met zijn korte dagen, lange avonden en onuitputtelijke bron aan feestdagen-lekkers is het lastig om gezonde snacks en voeding te kiezen. Lotje vindt dat we in de donkerste maanden van het jaar moeten kiezen voor wat zij “verwarmend eten” noemt: “winterkost, kruidig en warm eten.” Een voorbeeld van verwarmend eten zijn haar overnight oats.

OVERNIGHT OATS (VOOR 3 DAGEN)

Ingrediënten:

  • 35 gr fijngehakte bruine amandelen
  • 85 gr havervlokken
  • 3 el chiazaad
  • 3 el lijnzaad
  • 3 el rozijnen
  • 3 el moerbeien
  • 1 rauwe biet, fijn geraspt
  • ½ el kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 350 ml plantaardige melk
  • 200 ml kefir

Bereiding:

  • Doe de haver, zaden, noten, rozijnen, gember en het kaneelpoeder in een bak en meng goed met een lepel.
  • Schenk nu de melk en kefir erbij en roer goed door.
  • Verdeel de oats over 3 afsluitbare potjes en zet in de koelkast. Gebruik de oats pas de volgende dag.
  • Garneer met plakjes banaan en strooi er wat lijnzaad overheen.
LEKKER MAKKELIJK

Eén van Lotjes succesrecepten is haar voedzame bananenbrood. Dit is een fijn recept omdat het relatief makkelijk te maken is en je het in kunt vriezen in plakken. Als je elke ochtend een plak uit je vriezer haalt, ligt er tegen de tijd dat je toe bent aan een snack een heerlijk stuk voedzaam bananenbrood op je te wachten.

VOEDZAAM BANANENBROOD

Ingrediënten:

  • +/- 700 gr gepelde rijpe bananen
  • 200 ml havermelk/amandelmelk
  • 150 ml kokosolie
  • 150 gr medjool-dadels zonder pit
  • 400 gr havermout
  • 3 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1,5 eetlepel kaneel
  • 125 gr krenten
  • 125 gr gehakte noten (mix)

Bereiding:

  • Smelt de kokosolie.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de bananen in kleine stukjes en doe in de keukenmachine.
  • Voeg de dadels toe en meng dit in de keukenmachine.
  • Doe de bananenmix over in een grotere kom.
  • Voeg de havermelk/amandelmelk toe.
  • Voeg de havermout toe.
  • Voeg de kokosolie toe.
  • Doe het wijnsteenbakpoeder, zout en kaneel erbij.
  • Meng er de rozijnen en gehakte noten doorheen.
  • Leg bakpapier in de broodvorm en schenk het beslag hierin.
  • Dek goed af met aluminiumfolie en zet 50 min in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder na 30 minuten het aluminiumfolie (anders blijft het brood te licht van kleur).
  • Laat het brood afkoelen in de vorm.
  • Snijd het bananenbrood in 12 dikke, gelijke plakken.