Volgens het boek Playmode van Barbara Tammes is iedereen creatief. De ondertitel: de houding waarin iedereen creatief kan zijn zegt het al. De één past het wat vaker functioneel toe dan de ander, maar iedereen kan fantaseren, visualiseren, oplossingen bedenken en vindingrijk zijn. Het boek is geschreven en geïllustreerd door Barbara om het creatieve zelfvertrouwen van mensen te vergroten. Want hoe groter je creatieve zelfvertrouwen hoe minder je hebt om bang voor te zijn. En daar krijg je energie van! Zo werk je aan je eigen vitaliteit.
Creativiteit is een flexibele houding van de geest, waardoor je in je dagelijks leven thuis of op je werk anders naar dingen kunt kijken. Je hoeft niet te kunnen tekenen of mooi te kunnen zingen om ontzettend creatief te zijn. Het gaat om het maken van nieuwe regels. Je houdt je aan een deel van de bestaande regels en je verandert er nog iets aan, door iets toe te voegen of weg te laten. Dan ben je origineel en creatief bezig.
Door op een andere manier naar dingen te kijken, kun je er vervolgens ook op een andere manier mee omgaan. Als je niet het idee hebt dat het in je mogelijkheid ligt om je realiteit, bijvoorbeeld op werk, te veranderen, dan wil je er eigenlijk ook niet naar kijken. Dan gaat het zagen en zeuren. Maar als je de volgende keer een probleem aankaart op je werk en daarbij een oplossing bedenkt, hoe simpel ook, dan wordt het werkbaar. Denken in mogelijkheden dus. Dat klinkt misschien wat platgetreden, maar zorgt echt voor verandering. In ieder geval bij jezelf.
Door creatief te denken, bouw je creatief zelfvertrouwen op. Creativiteit kan je het (zelf)vertrouwen geven om met lastige situaties om te gaan, omdat je weet dat je er ook op een andere manier naar kunt kijken. Echt waar, je hoeft maar een klein beetje creatief te zijn, om heel erg creatief te zijn.
Creativiteit is het vermogen om iets nieuws te maken of iets op een nieuwe manier te bekijken, waardoor het leven grappiger, handiger, mooier, minder eenzaam, begrijpelijker, draag lijker of simpelweg beter wordt
HOE CREATIEF BEN JIJ
Creativiteit is denken in mogelijkheden. Dus iedereen is creatief. Maar lang niet iedereen gelooft dat van zichzelf. Meestal omdat je het voor jezelf veel te moeilijk maakt. Hier vind je drie praktische, korte creativiteitstestjes uit Playmode om jouw creativiteit te ontdekken en te stimuleren.
ALS JE JE ZORGEN KUNT MAKEN, MAG JE VASTSTELLEN: IK BEN CREATIEF
CREATIVITEITS- TOETS
Stel jezelf de vraag: “Maak ik me wel eens zorgen? Zie ik in bepaalde situaties wat er allemaal zou kunnen gebeuren?” Wedden dat je deze vragen positief beantwoordt. Je bent vast in staat om dingen te bedenken die (nog) niet zijn gebeurd. Je bent een verhaal aan het verzinnen, want je weet nog helemaal niet hoe het zal gaan. Je weet niet of het dak eraf zal waaien, of de presentatie helemaal misloopt. Hetzelfde geldt voor denken te weten wat een ander denkt. “Die collega zal wel denken…”, maar jij weet helemaal niet wat die collega denkt. Je bent een scenario aan het schrijven. Hartstikke fictief en helemaal zelfverzonnen. Vaak heb je niet zoveel aan deze verzinsels, maar lekker creatief bezig ben je wel. Dus als je je zorgen kunt maken, mag je vaststellen: ik ben creatief.
SPELREGELWOORDSPEL
Wanneer je tegen je partner of collega zegt: “Kom, zullen we de boel hier even opruimen”, klinkt dat best vervelend en saai. Maar als je ervan maakt: “Kom, zullen we het hier binnen een kwartier even wat gezellig maken”, dan voelt dat meteen een stuk uitnodigender. Toch doe je precies hetzelfde. Je geeft alleen andere woorden aan het doel, past de spelregels een klein beetje aan. Je verandert op creatieve wijze jouw blik en die van de ander. De ruimte die je hebt om dingen opnieuw te benoemen en wat dat doet met hoe ze dan voelen, is eindeloos. Dit kun je in het dagelijks leven in zoveel zaken toepassen. Probeer het gewoon.
MIND-TWISTER
Of speel een spelletje Mindtwister als oefening om je brein op te warmen en je creatieve zelfvertrouwen te vergroten. Kijk om je heen en kies een object. Je ziet bijvoorbeeld een paraplu. Vraag nu aan je medespeler ook een object te kiezen. Die ziet – laten we zeggen – een boek. Dan ga je samen de twee combineren tot één nieuw object. Een heel groot boek om onder te schuilen tegen de regen bijvoorbeeld. Of een paraplu met een verhaal erop. Of… denk er eens even over na. Je verzint vast nog een toepassing. Je hersenen hebben namelijk een soort smetvrees voor onlogica. Ze verbinden dus in drie seconden twee zaken met elkaar tot een nieuw ding. En ze schotelen je moeiteloos nieuwe ideeën voor. En dat is precies wat creativiteit is!