Publicatie datum
9 maart 2024
Leestijd
2 minuten

Huisarts Help!

WE LEVEN IN EEN TOXISCHE MAATSCHAPPIJ; VERLEIDINGEN LIGGEN OVERAL OP DE LOER.

Dokter Chantalle Burgers is huisarts met een missie. In haar dagelijkse praktijk komen er steeds vaker klachten aan het licht die in de tienminutenconsulten niet zomaar op te lossen zijn maar die buiten de behandelkamer absoluut aandacht verdienen. Aandacht die ze als leefstijlarts en coach naast haar praktijk wél kan bieden: “We leven in een toxische maatschappij; verleidingen liggen overal op de loer. Stressklachten mentale problemen overgewicht ik zie ‘t steeds meer.”

DOE JE WAT GOED VOOR JE IS?

“Zo’n 59% van alle Nederlanders heeft een chronische aandoening van hoge bloedruk tot veel erger. In de leeftijdsgroep boven 75 is dat zelfs 96%. Dat zijn bizarre getallen! En in de jongere groepen komen er ook steeds meer klachten bij. Van studenten met stress van studie en stufi startende kantoormedewerkers met (zit)obesitas tot tieners met triggerfingers van het gamen.”

Voor veel van deze kwalen is de zorg óf een stap te ver of zijn wachtlijsten te lang. En dat terwijl ze deels leefstijlgericht of in ieder geval met een aangepaste levensstijl goed te verlichten zijn. Dat is precies waar Dokter Chantalle’s drive zit: “Ik weet dat ik in de tijd die ik heb niet de hele wereld kan redden maar wel zoveel mogelijk mijn kracht en passie kan inzetten om mensen actief te helpen richting de broodnodige verandering. Om dat te doen wat goed voor je is en waar jij gelukkig van wordt. Die intrinsieke motivatie aanwakkeren vraagt kennis en aandacht.”

BEN JE BEWUST VAN DE KOSTEN EN BATEN

Leefstijlveranderingen beginnen bij de vraag: doe ik nu wat goed is voor mijn hoofd en lijf? En ben ik gelukkig? Is het antwoord ‘nee’ dan is er werk aan de winkel. Helderheid creëren is stap één: Waar doe ik dit wel waar doe ik dit niet? Dan volgt de stap naar bewustzijn: Wat speelt er nu en hoe komt dit? Leer jouw patronen en gedrag zien. Zo ontstaat er intrinsieke motivatie om tot verandering te komen.

TWEE HANDIGE GEDRAGSTOOLS

“Gedragsverandering kan moeilijk zijn maar er is altijd iets mogelijk. Er zijn handige gedragstools die je kunnen helpen zoals de kosten-batenanalyse van je huidige gedrag: ‘Wat kost het huidige gedrag me (in geld gezondheid verbinding zelfbeeld)? En wat levert het me op (qua genot erbij horen geld)?’ Een andere tool is de als…dan… vraag. Ga lastige situaties voor jezelf na en vul ‘m voor jezelf in: ‘Als ik ’s avonds op de bank zin krijg in chips dan zoek ik afleiding of dan neem ik yoghurt.’ Na 6 weken ga je merken dat nieuw gedrag makkelijker gaat na 66 dagen gaat het vanzelf. En vraag iemand uit je omgeving als steun. Zeker bij terugval werkt dit als belangrijke sociale stimulans.”

Meer over huisarts leefstijlarts en coach Chantalle Burgers vind en lees je op dokterchantalle.nl.