Publicatie datum
16 oktober 2023
Leestijd
3 minuten

Hoe Houd Je 2500 Medewerkers Duurzaam Inzetbaar en Vitaal?

Marja van Ooststroom is Expert Duurzame Inzetbaarheid bij Eneco. Vanuit haar rol in het HR-team Employee Experience zet ze zich dagelijks actief in voor de duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van haar 2.500 collega’s in heel Nederland. Hoe maak je beleid om al deze mensen binnen hun eigen vakgebied vitaal en veerkrachtig te houden? Vitalogie magazine kijkt binnen bij Eneco.

Marja: “Bij Eneco werkt een grote groep mensen met functies variërend van projectengineers en offshore storingsmonteurs tot traders en consumentenservicemedewerkers. Om een beeld te schetsen; voor onze honderden engineers en monteurs zijn veiligheid en fysieke gezondheid constante punten van aandacht. Terwijl bij onze customer services vooral de mentale werkdruk een factor is. Zeker in onrustige periodes zoals rondom de afgelopen energiecrisis.”

Ondanks alle verschillen zijn verzuimbeperking en duurzame inzetbaarheid voor alle medewerkers het doel. Vitaliteit is daar een essentieel onderdeel van. Om dit passend te maken nemen ze bij Eneco het welzijn per businessunit onder de loep. Hiermee creëren ze er niet alleen beleid op maat maar ook draagkracht en verbondenheid.

VITAAL EN VERBONDEN

Verbondenheid staat in zo’n grote organisatie hoog in het vaandel. Marja ondervond hiervan zelf het belang toen zij startte in haar functie vlak vóór de coronapandemie. “Al heel snel konden we niet meer naar kantoor. Bijna twee jaar lang werkten we met elkaar vanuit huis. Zonder fysieke samenwerking. Toen ik voor het eerst weer op kantoor was moest ik heroriënteren. Spannende eerste stapjes en dan vragen om de weg. Die ervaring heeft me geholpen om in te kunnen zien hoe dit voor mensen in re-integratietrajecten moet zijn. Erg nuttig.”

“Ook thuis is hierdoor dichterbij gekomen door hybride werken. Voor collega’s in kantoorfuncties hanteren we bij Eneco nu het 40-40-20-principe. Deze groep werkt 40% van de tijd op kantoor 40% thuis en de rest is zelf in te vullen. Men komt naar kantoor voor verbinding en om met elkaar samen te werken. Andere taken gaan mee naar huis. Dat biedt veel autonomie en is bovendien een slimme en groene keuze. De grote groep die kiest voor werken op kantoor kiest bewust voor effectieve aansluiting en verbinding.”

NIET EERDER WERD HET WOORD VITALITEIT ZO VAAK GENOEMD ALS IN 2022.

SAFETY & WELLBEING

HR richtte samen met de afdeling HSSEQ (Health Safety Security Environment & Quality) de werkgroep Safety & Wellbeing op met als voornaamste pijlers:

  • Veiligheid; gericht op een veilige en gezonde werkplek fouten durven maken en feedback geven en vragen.
  • Diversity & Inclusion; jezelf veilig voelen jezelf mogen zijn en mee mogen doen.
  • Gezonde manier van werken; fysiek en mentaal inspanning en herstel en de omgang met elkaar.
  • Vitaliteit; individueel gericht op energie leefstijl zingeving gezondheid en werk/privé balans.

WANNEER IS DE VITALE MISSIE GESLAAGD

“Persoonlijk vind ik het mooi dat welzijn zo’n voornaam speerpunt is. In een kort cyclische opzet. Niet alles ineens maar stapje voor stapje steeds iets verder de organisatie in. En het is mooi om te ontdekken dat het nu echt begint te leven.

Ons vitaliteitsbeleid is pas echt geslaagd wanneer alle medewerkers merken dat ze belangrijk zijn en wanneer praktisch alles bespreekbaar is. Wanneer mensen zelf de urgentie voelen om in beweging te komen zin hebben in hun werk en de energie hebben om er met elkaar de schouders onder te zetten elke dag opnieuw. En dat gun ik iedereen in de werk- en privésituatie.”

Marja Ooststroom begon haar carrière als volleybalster en studeerde af als diëtist. Haar werk in voeding vitaliteit en casemanagement wekte haar nieuwsgierigheid naar de spanning tussen werkplezier en verzuim. Zo kwam ze bij een arbodienst terecht en werkte vervolgens aan preventie en vitaliteitscoaching. Het vitale totaalplaatje van alle ervaringen vond ze bij Eneco.