Hoe een kantoorpand hypermodern en vitaal wordt
Een architect een engineer en een Feng Shui Master zitten samen in een bouwkeet … Wat klinkt als het begin van een grap is de start van een unieke samenwerking aan een duurzaam renovatieproject. Het gebouw in kwestie is het energieneutrale circulaire én vitale ‘Gebouw vol Energie’. Twee kantoorpanden met elkaar verbonden door een gemeenschappelijke duurzame nieuwbouw met in het midden een kristal.
VERBONDEN DOOR EEN VIBE
Dit eigentijdse kantoor van technisch dienstverlener Koninklijke Kuijpers in ’s-Hertogenbosch werd in 2023 officieel geopend. Niet met een druk op de knop of een lintje maar met een voor Kuijpers gecomponeerd muziekstuk voorafgegaan door een klankschaalceremonie. Deze ingebruikname was geheel in stijl met het gebouw de werking ervan en de gedachte erachter. Een pand met een ziel ingericht voor technici. Twee ogenschijnlijk verschillende werelden die samensmelten in de centrale hal energetisch gevoed door het kristal bij de entree. Verbonden door een vibe voelbaar van de voordeur tot de verre hoek. Een gedeelde energie bedoeld om iedereen; medewerkers klanten en gasten zich zo prettig en comfortabel mogelijk te laten voelen in deze werkomgeving.
EEN RENOVATIE VANUIT DE GEHELE ORGANISATIE
“Het was de ambitie van de gemeente ‘s-Hertogenbosch om tien panden in de regio energieneutraal te krijgen. En wij wilden vanuit ons vakgebied iets unieks doen met onze kantoorlocatie daar. De renovatie van wat ‘Gebouw vol Energie’ werd hebben we anders aangepakt. We stelden een team samen van mensen uit verschillende disciplines: facilitaire zaken communicatie HR directie en collega’s die er werken.
In dezelfde tijd was ik thuis aan het verbouwen en had daarvoor een Feng Shui adviseur in de arm. Dat beviel zo goed, dat ik hem heb voorgedragen om dat ook voor onze medewerkers op kantoor te doen. Het paste perfect in de filosofie van het plan als geheel.”
Aukje lobbyde intern met het bouwcomité voor toevoeging van dit energieke element. Met succes. De atypische samenwerking van bouwmeester, architect én Feng Shui Master was een feit. Niet iedereen was direct overtuigd om Feng Shui toe te passen, maar de bouwtechnische achtergrond van Aniel Ramjanam zorgde voor de juiste klik met de engineers.
Aniel is architect en Feng Shui Master en Geomantie-Landclearing Senior Tao Master. Deze zaken combineert hij in zijn werk aan ‘vitale gebouwen’. Hij is expert in energie borgen. Want als al het gebouw van steen en beton, ook door een gebouw stroomt energie. Feng Shui is er primair op gericht om de energiebanen zo te leiden dat we er meer profijt van hebben en ze iets toevoegen aan het pand en de gebruikers ervan. Dat we onze qi, onze vitale energie of levenskracht kunnen laten stromen. De mens in harmonie met z’n omgeving, de omgeving in harmonie met de natuur. Een gebouw biedt hiermee de voorwaarden waarin medewerkers zich prettig, veilig en geborgen voelen. Gezond zelfs.
VITALITEIT ALS MODERN UITGANGSPUNT
Een fijne plek als thuis vertalen naar de werkvloer is een vorm van vitaliteit die Kuijpers nastreeft in hun bedrijfsvoering en in de manier waarop ze met het vak bezig zijn. Aukje: “Dus ook over hoe we ook als werkgever onze mensen willen voorzien van plekken waar iedereen graag werkt, zichzelf kan ontwikkelen en echt zichzelf kan zijn. Wij willen gewoon goed voor mensen zorgen”.
LANDVITALISERING VOOR AARDSE ENERGIE
Het kristal in de hal verspreidt positieve energie vanuit de grond dankzij landvitalisering vanuit speciale Taoïstische technieken. Met een klankschaal worden positieve frequenties de grond in gestuurd. Op ceremoniële wijze worden geomantische* verschijnselen geneutraliseerd. Dit transformeert ze naar positieve energie waardoor zowel de grond als het gebouw dat erop staat een verhoogde vitaliteit krijgen haast vergelijkbaar met ongerepte oerbossen. Deze natuurlijke energie heeft merkbaar positieve effecten op bewoners en gebouwgebruikers in dit geval dus op de medewerkers van Kuijpers.
In plaats van een eerstesteenlegging is er op het diepste punt bij de bouw van het Gebouw vol Energie en marmeren plaat met een ‘flower of life’ mandala in de grond geplaatst als hartpunt om de positieve energie vast te houden. Boven deze plaat is het kristal in de hal geplaatst een fysiek hartpunt bestaande uit een boomstam met een bergkristal dat via een koperen kabel verbonden is met de hartplaat in de grond. Het bergkristal fungeert als zender en verspreidt de positieve energie door het hele gebouw.
* De negatieve ankerpunten die door de eeuwen heen op een plek zijn ontstaan door bijvoorbeeld menselijke conflicten of aardse breuklijnen.
En op het gebied van ‘goed zorgen’ is veel veranderd. Honderd jaar geleden was dit het wekelijkse envelopje met loon en vervolgens arbeidsomstandigheden, pensioenvoorzieningen, verzekeringen, een auto van de zaak. De laatste jaren is daar vitaliteit bijgekomen. Het was altijd al belangrijk, maar werd eerder niet zo benoemd.”
Bij Kuijpers maakte Sabine Steinmann na vijftien jaar facilitaire zaken de stap naar vitaliteit. Inmiddels is ze als vitaloog dagelijks bezig met het welzijn en werkplezier van haar collega’s. Ook zij werd betrokken in het renovatietraject. Vitaliteit is dus een integraal onderdeel van het pand. Aukje: “Het pand is daarin een exponent van het vitalogische werk en het vitaal leiderschap dat zij overbracht op de directie. Met Sabine voorop hebben we al veel verschillende dingen gedaan, van voedingsadvies tot de jaarlijkse vitaliteitsweek. Ook is het belangrijk dat je een plek hebt die rust geeft. Er zijn talloze kantoren die stress veroorzaken. Aangezien wij werken aan gebouwen, zien we het als onze verantwoordelijkheid om dat aan te pakken. We hebben bij deze renovatie dus alles toegepast om de meest gunstige voorwaarden te scheppen voor een moderne, duurzame en energieke werkplek.”
EEN GEBOUW VAN DE TIJD
“In dat opzicht is het ‘Gebouw vol Energie’ tevens een prachtig exponent van deze tijd. Vóór mijn tijd hadden we bij de aanpak van onze kantoren met de ultieme plek te maken van dát moment. In Helmond was dat een kwart eeuw geleden bijvoorbeeld de eerste warmte-koudeopslaginstallatie van Nederland. Nu is het dít gebouw, op dít moment. Naast de technische elementen hebben we er meer dan ooit vitale elementen aan toegevoegd. Zo is naast het kristal in de hal veel natuur binnengehaald. Het werkt stressverlagend wanneer 30% van je blikveld bestaat uit natuur en natuurlijke materialen. Groen loont in een pand. Zo hebben we hier een gevel die volledig bekleed is met planten die bovendien in de zomer als natuurlijke isolator en warmtefilter fungeert. Dat is naast de energie voelbaar in het gebouw.”
IK KAN HIER GOED AARDEN
“Iedereen werkt hier ook graag. Zelfs vanuit andere locaties horen we dat terug. Veel mensen kunnen het niet precies duiden maar het wordt ervaren als een fijne plek. Dat zit in de indeling van de ruimtes het kleurgebruik de aankleding de dynamiek het feit dat je hier veel collega’s ziet. En het zit zeker ook in het energetische stuk. Veelgehoorde uitspraak hier is “ik kan hier goed aarden” dat zeg je natuurlijk niet zomaar. Niet iedereen benoemt het zo maar het wordt door veel mensen zo ervaren.”
WAT BRENGT DE WERKPLEK VAN DE TOEKOMST?
“Het lijkt me mooi om dit mee te nemen in de toekomst. Dit gebouw heeft sowieso iets in gang gezet over hoe we kijken naar gebouwen en ons werk. Zo hebben we hier als technologisch verduurzamer gekozen voor minder installaties. En daar gaan we op doorontwikkelen. Het gebouw is Paris proof ready en modulair. Het verbindingshart is remontabel met hergebruik van materialen. Gemaakt voor de toekomst. Daarnaast heb je het energie-element voor mensen. En het derde element wordt biodiversiteit en het natuurinclusief maken van gebouwen. Eén met de omgeving dus. Ik zou het heel tof vinden als al deze aspecten straks standaard worden meegenomen in elke werkplek.”
AUKJE IN HET KORT
Aukje Kuypers (1978), is algemeen directeur van technisch dienstverlener Kuijpers. Ze is de vierde generatie van het inmiddels meer dan 100 jaar oude familiebedrijf. Ze studeerde economie en bedrijfskunde. In 2018 werd Aukje uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar, in 2019 tot Bouwvrouw van het Jaar.
Aukje: “Maar ik ben geen zakenvrouw pur sang. Ik ben een echte alfa en als mens en manager een verbinder, niet gehinderd door enige technische kennis. En dat past goed in de samenwerking van installateur en technisch dienstverlener.