Publicatie datum
23 oktober 2023
Leestijd
2 minuten

Herfst op je bord

HET RECEPT VOOR … HERFST OP JE BORD

Twee lekkere snelle en simpele recepten

De zomerzon straalt haar laatste stralen uit terwijl de herfstbladeren langzaam naar beneden dwarrelen. Tijd om je smaakpapillen te verrassen met heerlijke seizoensgerechten. Wij delen er twee die jij in no time op tafel zet. Duik je keuken in en geniet!

De kracht van seizoensproducten
  • Ze zijn supervers en daardoor extra lekker
  • Seizoensproducten zijn vaak budgetvriendelijk; wel zo fijn voor je portemonnee
  • Jouw lichaam is er dol op; ze barsten in ‘hun seizoen’ van de vitamines en mineralen
  • Ze zijn lokaal geproduceerd en dus duurzamer. Goed bezig!

Friszure venkelsalade met heerlijk anijssmaak

Bereidingstijd | 10 minuten

Voedingswaarden per portie | 235 gram eiwitten, 85 gram vezels, 520 kcal

Ingrediënten voor vier personen
  • 2 venkelknollen
  • 100 gram rucola
  • 4 handjes ongebrande ongezouten noten
  • 2 el kappertjes
  • Sap van 1 citroen
  • 4 el walnootolie (of extra vierge olijfolie)
  • 4 tl komijnzaad
  • 4 tl venkelzaad
  • Zwarte peper
  • Scheut honing
  • Extra: 200 gram gerookte kipfilet, 4 sneetjes volkorenbrood
Aan de slag!
  • Snijd de venkelknollen doormidden, verwijder de harten en snijd de rest in dunne repen
  • Verdeel de rucola over de borden en leg de venkel erop
  • Meng citroensap, walnootolie, honing, peper, komijnzaad en venkelzaad
  • Besprenkel het gerecht met deze dressing
  • Voeg de noten en kappertjes toe
  • Maak het gerecht eventueel af met extra’s als gerookte kipfilet en geroosterd brood met olijfolie

Maak je de salade een avond van tevoren? Houd dan de dressing apart en voeg deze lastminute toe.

Knapperige ovenschotel met pompoen, spruitjes en rode ui

Bereidingstijd | 15 minuten + 30 minuten in de oven

Voedingswaarden per portie | 26 gram eiwitten, 14 gram vezels, 625 kcal

Ingrediënten voor vier personen
  • 1 Hoikkado pompoen (+/- 400 gram)
  • 400 gram schoongemaakte spruitjes
  • 1 grote rode ui
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 2 handjes ongezouten geroosterde amandelen
  • 2 handjes pompoenpitten
  • 2 el milde olijfolie
  • 80 gram honing
  • Gerookte paprikapoeder, gemalen kaneel, zwarte peper en komijnzaad naar smaak
  • Extra: 300 gram bulgur (of zilvervliesrijst), 150 gram volle kwark
Aan de slag!
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Leg een vel bakpapier op je ovenplaat of gebruik een grote ovenschaal zonder bakpapier
  • Was de pompoen, snijd deze doormidden, verwijder de draden en pitten en snijd de rest in grove stukken
  • Snijd de spruiten doormidden en de rode ui in ringen
  • Meng de groenten in de ovenschaal en voeg olijfolie en kruiden toe
  • Zet het gerecht ongeveer 30 minuten in de oven en schep de groenten na 15 minuten om
  • Voeg de laatste 5 minuten amandelen, pompoenpitten en honing toe
  • Je kunt het gerecht serveren met bulgur en een kwarkdip

Tip: voeg zoete aardappel, wortel en pastinaak toe. Extra lekker en voedzaam!

Wist je dat je de flespompoen en oranje Hoikkado-pompoen niet hoeft te schillen?

Honger naar méér? Ga naar vitalogisch.nl en ontdek de workshops en webinars over voeding.