We werken niet te hard maar laden te weinig op.
TIPS VAN EEN OPLAADEXPERT
Je zit al urenlang voor je scherm maar hebt voor je gevoel nog niks nuttigs gedaan. Het ene mailtje is nog niet beantwoord of de volgende popt alweer op. Je telefoon gaat ondertussen komt er een WhatsAppje binnen. ’s Avonds vragen je kinderen partner ouders vrienden ook om je aandacht. Je telefoon tablet en laptop blijven ondertussen piepen. En je moet ook sporten en gezond koken om fit te blijven. Je merkt dat je batterij leegloopt. Niet alleen vandaag maar al langere tijd. Wat nu? Het antwoord? Opladen!
13 miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten. Nog veel meer mensen lopen op hun tandvlees. Onlogisch is dat niet in de huidige maatschappij maar de oplossing ligt voor de hand. We moeten namelijk met zijn allen wat vaker aan de lader zo is de mening van oplaadexpert Hidde de Vries. “Waarom zou je je telefoon en auto wel opladen maar jezelf niet?” De Vries geeft zelf het antwoord. “We haten stilzitten en vertragen. We zijn bang om alleen met onze gedachten te zijn. Daarom voeden we onze verslaving aan prikkels.” We overladen ons brein continu. Is het niet met werk dan wel met meldingen van sociale media nieuwssites of datingapps en verwachtingen van onze omgeving.
“Het is geen toeval dat je de creatiefste ideeën en belangrijkste ingevingen krijgt onder de douche of op de wc zonder afleiding. In de dagelijkse sleur vol prikkels heeft je brein daar nauwelijks ruimte voor.”
Hidde gaat regelmatig met een groep managers de Sahara of bergen in. Met stilte als wapen om het brein lucht te geven. “We doen dan veel stilte- wandelingen. Het is heel ongemakkelijk in het begin maar op een gegeven moment merk je dat er ruimte in je hoofd ontstaat. Je brein ontplooit zich komt echt tot leven. Mensen komen tot de mooiste inzichten tijdens die wandelingen.”
Dit is een voorbeeld van opladen. Maar daar zijn meer methodes voor zonder direct op avontuur te gaan. “Het belangrijkste is dat het uit jezelf komt. Je moet er zelf voor aan de slag. En het mag juist minder innovatief minder spectaculair. Geen poeders pillen of moeilijke dingen. Uitvinden wat voor jou werkt om op te laden dat kun je alleen maar doen door het te ervaren.”
HIDDE HEEFT NATUURLIJK WEL EEN AANTAL TIPS:
- Misschien valt wel de grootste winst te behalen met de kleinste inzet: ga na elk uur vijf minuten weg van je bureau. Even een wandeling maken met een collega praten of simpelweg naar buiten kijken. Letterlijk eventjes offline zijn. Dus zonder telefoon.
- Schrijf iedere dag drie dingen op waar je dankbaar voor was energie van kreeg. Hoe vaker je jezelf daarin traint hoe beter je je brein leert positief te denken.
- Zet een uur voordat je gaat slapen al je toestellen uit. Dat geeft je brein rust. Lees bijvoorbeeld een boek. Een boek geeft je ook informatie maar op een veel rustigere manier.
- Sporten blijft een goede methode om op te laden. Ik adviseer iedereen om zeker drie keer per week te sporten. Uit onderzoek blijkt dat een kwartier sporten al genoeg is om je beter te voelen.
- Stilstaan en reflecteren. Dat doen we veel te weinig. We gaan maar door in plaats van te evalueren en te leren. Bijvoorbeeld na afloop van een vergadering heel even stilstaan bij wat er goed ging en wat beter kan.
- Ga de natuur in. Wandel door het bos langs een meer. We kijken de hele dag naar een scherm. Het is goed om ook af en toe in de verte te kijken.
- Probeer taken met je collega’s samen te doen. Niet via een scherm. Als je samen goed klikt dan geeft dat energie. En vertrouwen. En dat vertrouwen is misschien wel de belangrijkste aanjager van een vitaal team!
Mr Recharge Hidde de Vries is oprichter van The Recharge Company columnist voor onder meer RTL Z en schrijver van twee boeken over slimmer werken. Hij helpt organisaties al 12 jaar om de theorie over opladen om te zetten in de praktijk.