Gianni Romme. Hij schaatste de geschiedenisboeken in met zijn prestaties als topsporter en coach. Een carrière met glansrijke successen én diepe teleurstellingen. Juist de combinatie tussen pieken en dalen gaf zijn carrière glans. Het bracht hem groei en waardevolle loopbaanlessen. Daarvan deelt hij er vijf.
1. STA JEZELF TOE OM TE WINNEN ÉN VERLIEZEN
“In 1996 schaatste ik in de Nederlandse kernploeg aan het internationale front. Ik mocht veel wereldkampioenschappen schaatsen en prijzen winnen. Met de nadruk op mocht want ik voelde me uitverkoren. Veel sporters werken hard om dit te bereiken hoe mooi als het dan lukt? Na mijn grote successen volgden ook teleurstellingen. Een jaar nadat ik goud won tijdens de Olympische Spelen eindigde ik als laatste bij een Worldcup. Iets dat de wereld – en vooral de media – zeker niet ontging. Mijn successen hadden de lat hoger gelegd. Zowel bij mezelf als het publiek en de mensen die in mij investeerden. Het gevoel dat ik móest winnen maakte het moeilijker om te presteren.”
2 .HEB GEDULD OP JE PAD NAAR LANGDURIG SUCCES
“Van nature ben ik een echte aanvaller. Als ik een doel heb zet ik alles opzij om dit zo snel mogelijk te bereiken. Met de tijd leerde ik geduld te hebben. Om rond mijn denkbeeldige rotonde te rijden voordat ik een afslag neem. En om af en toe terug te keren voor een andere afslag. In zowel de topsport als het zakenleven zijn we geneigd om snel door te pakken te streven naar meer en onszelf weinig rust te gunnen. Achteraf had ik dit na mijn successen best even mogen doen: opladen en reflecteren. Het hoeft niet allemaal meteen. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik de carrière van Kjeld Nuis. Op 21-jarige leeftijd was hij al een enorm bekend talent. Hij miste twee keer de spelen ging pas later écht scoren en behaalde alsnog grote successen.”
AMBITIE IS MOOI, MAAR GEEFT OOK DRUK. ALS JE DE ALLERBESTE WIL ZIJN, MOET JE VEEL DOEN EN LATEN OM BOVEN HET MAAIVELD UIT TE KOMEN.
3. ZORG DAT JE IETS HEBT OM NAARTOE TE WERKEN
“Fysiek had ik tijdens mijn carrière geluk: ik was altijd goed in vorm en had zelden blessures. Mijn uitdaging lag op het mentale vlak. Zeker toen ik mijn doelen behaald had was het moeilijk om te blijven presteren. Ik werkte al mijn hele leven naar iets toe; nu was ik daar. En dan? Weer winnen? Klinkt simpel maar dat was het zeker niet. Ik belandde in een donkere periode. Een periode met veel verwachtingen maar minder zingeving. Mijn intrinsieke motivatie veranderde en ik had te maken met hoge verwachtingen van buitenaf. Dit haalde het plezier regelmatig weg. Gelukkig besloot ik op tijd om te stoppen. Best een opluchting: ik ‘hoefde’ niet meer. Vervolgens vond ik een nieuwe uitdaging in het coachen van talenten. Iets dat me veel energie gaf!”
4. STEL JE ALS COACH OF MANAGER AF EN TOE ‘LUI’ OP
“Ik verwachtte dat de talenten zich net zo zouden inzetten als ik zelf deed tijdens mijn carrière. Al snel merkte ik dat het knelde. Mijn manier was niet die van hen. In mijn enthousiasme gaf ik schaatsers geen ruimte dat bleek ook tijdens een training die ik volgde bij het NOC*NSF. Stop stop stop zei de trainer tijdens een casus. Kijk eens hoe je zit. Ik leunde naar voren in een soort van aanvalshouding. Degene tegenover me deinsde daardoor naar achteren. Ik mocht luier worden: de sporter centraal stellen meer luisteren en veel vragen stellen. Ook in mijn rol als manager komt deze instelling goed van pas. Zodra mensen geloven in wat ze doen komt hun ambitie en levenskracht los. Als ik een plan heb peil ik eerst of er draagkracht voor is. Zo niet dan heeft het geen nut om het door te zetten.”
5. DURF KEUZES TE MAKEN (EN DAAROP TERUG TE KOMEN)
“Van schaatser naar coach en van coach naar manager … grote keuzes. Het vergt lef om een ander pad te kiezen maar kan je zóveel brengen. Voel je dat de energie bij je vandaan stroomt? Verander dan van rol omgeving of schema. En durf je daarop te focussen. We worden steeds vitaler oud en hebben een lang leven voor ons. Hoe fijn als we dit invullen zoals we zelf willen! Sinds we via social media alles van elkaar zien merk ik dat – vooral jongeren – op alle vlakken willen scoren. Meer mogelijkheden maken ons uiteindelijk vaak minder gelukkig. Zelf koos ik voor topsport waardoor mijn sociale leven op een lager pitje stond. Prima je kunt niet alles met volle inzet doen en ik kijk er tevreden op terug. Ben je niet tevreden? Ga dan terug naar jouw ‘rotonde’ en neem een andere afslag.”
GIANNI ROMME IN EEN NOTENDOP:
- Verbrak wereldrecords op de langste afstanden van het langebaanschaatsen.
- Won meerdere medailles op de Olympische Spelen.
- Begon zijn carrière als Internationaal schaatscoach in 2006.
- Met zijn 50 jaar zegt hij: “klinkt misschien oud, maar voelt niet zo.”
- Stuurt nu de boel aan bij een schaatsbaan in Breda.