Publicatie datum
11 oktober 2023
Leestijd
4 minuten

Geen ander werk, maar anders werken

Jobcrafting oplossing voor werkgever én medewerker

Eén op de vijf medewerkers wisselde in 2022 van baan. Dat zijn anderhalf miljoen Nederlanders. Zo’n verandering maakt niet altijd gelukkig want uiteindelijk loop je in je nieuwe baan ook weer tegen minpunten aan. Tegelijkertijd is het voor een werkgever niet fijn dat je vertrekt. Er is een alternatief: jobcrafting! “Je verandert je baan zonder van baan te veranderen.”

Productief creatief en duurzaam inzetbaar personeel

Wie wil dat nou niet? Jobcrafting geeft medewerkers de kans om hun baan bij te schaven. Met als doel werk dat energie geeft in plaats van kost zonder dat je van werkgever hoeft te wisselen. Voor die laatste ook niet onbelangrijk in deze tijden van flinke krapte op de arbeidsmarkt.

Mike Lie-A Lien is Health Manager bij Vanderlande wereldwijd leverancier van bagage-afhandelingssystemen voor luchthavens pakketsorteersystemen voor grote spelers en logistieke systemen voor magazijnen. Het bedrijf groeide in Nederland de afgelopen jaren van 1.300 naar 3.000 personeelsleden (wereldwijd ruim 9.000 collega’s). Ondertussen maakte het ook ruimte voor jobcrafting. “Een afstudeerstagiair deed onderzoek naar het onderwerp jobcrafting. Zij concludeerde uit verschillende gesprekken dat medewerkers meer inspraak wilden in het aantrekkelijk invullen van hun functie.” Dit thema stond nog niet op het netvlies van Lie-A Lien. “De omstandigheden waren toen anders. We groeiden enorm hard en de arbeidsmarkt was niet zo krap als nu. Mensen hebben nu enorm veel keus. Bevalt hun baan niet? Dan stappen ze over.”

Aan de slag

Lie-A Lien vond jobcrafting een interessant idee. Zeker in een tijd waarin globalisering en technologische ontwikkelingen je werk veranderen. “Wij vinden het belangrijk dat mensen met de juiste energie naar hun werk gaan. Dan houden ze het ook veel langer vol. Daarom doen we ook regelmatig intern onderzoek naar verzuimsignalen. En naar hoe we energiek werken kunnen vergroten om zo verzuim te verminderen.”

Aan de slag met jobcrafting dus. Maar hoe zette Vanderlande de eerste stap? Zoals wel vaker luisterde die stap naar de naam ‘bewustwording’. “Medewerkers bewust maken van de mogelijkheden die ze hebben om hun baan anders in te richten. En dat zij daarin zelf het initiatief kunnen nemen. Dat deden we door bijvoorbeeld een presentatie te geven en informatie over dit thema te delen op de interne website. Wij hebben laten zien: ‘We staan open voor jobcrafting. We willen graag met je meedenken over jouw ideale baan.’ Je moet als werkgever zichtbaar zijn benaderbaar.”

Vier vormen

Jobcrafting heeft verschillende vormen: taakgerichte crafting, relationele crafting, cognitieve crafting en contextuele crafting. Taakgerichte crafting gaat over de taken die je verricht. Kun je die anders inrichten zodat ze beter bij je passen? Kun je ze op een andere manier uitvoeren? Relationele crafting gaat over samenwerken. Welke samenwerking levert je energie op en welke niet? Kun je meer samenwerken met collega’s die je wel energie geven?

Cognitieve crafting zorgt ervoor dat een medewerker anders naar zijn taken leert kijken een andere betekenis aan zijn taken geeft. Wat betekent het voor anderen dat jij deze taak uitvoert? Wat zouden de gevolgen zijn als jij ze niet uitvoert? Ten slotte heb je contextuele crafting. Die vorm gaat over de omgeving. Daarbij stel je jezelf vragen als: hoe ziet mijn werkplek eruit? Vind ik die fijn? En op welke tijdstippen werk ik het liefst?

Investeren in je werknemers

Het internationaal opererende bedrijf investeert sowieso in medewerkers. “We bieden programma’s en interventies aan die te maken hebben met hun leefstijl en vitaliteit. Zo hebben we twee sportlocaties. In de pauze, voor, na of onder werktijd: ze zijn vrij om te gaan sporten zolang hun werk daar niet onder lijdt. En dat doet het niet. We vinden het belangrijk dat mensen energiek naar huis gaan en met plezier werken. Ook krijgt iedereen een vitaliteitsbudget. Daar kun je mee doen wat je wilt. Naar de sauna in je thuisomgeving, naar de sportschool of een smartwatch kopen bijvoorbeeld.”

Ook biedt het bedrijf scholingsmogelijkheden aan. “Als iemand bijvoorbeeld iets wil leren over leidinggeven dan kan die daar een opleiding in volgen. Diegene hoeft niet gelijk manager te worden maar het kan fijn zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.”

Passend werk

Weer even terug naar jobcrafting. De mogelijkheid om aan je baan te sleutelen maakt het aantrekkelijk om bij je werkgever te blijven daar is Lie-A Lien van overtuigd. “In plaats van een andere baan zoeken je eigen baan passender maken. Jobcrafting draagt bij aan een betere balans tussen werkzaamheden die energie kosten en energie geven. We willen zien dat het stresspeil van de medewerker zakt en hij of zij zich minder snel in de negatieve energie bevindt.”

Het beleid van de marktleider werpt zijn vruchten af. “Onze medewerkers zijn heel erg te spreken over de extra’s die Vanderlande faciliteert: sporten, mental health coaching, yoga en ook jobcrafting. We willen het werk gezond, betekenisvol, plezierig en uitdagend houden. En mocht iemand echt toe zijn aan een andere baan bijvoorbeeld vanwege de reistijd dan willen we dat diegene het bedrijf met een goed gevoel verlaat.”

Zijn belangrijkste tip voor collega-organisaties die ook met jobcrafting aan de slag willen? “Toon de motivatie en betrokkenheid die nodig is om de tevredenheid van een medewerker over het werk te doen toenemen.”

We staan open voor jobcrafting. We willen graag met je meedenken over jouw ideale baan.