Wat als je al weet dat je loon niet voldoende is om rond te komen? Wat moet je doen als je wakker ligt van zorgen over geld? Wanneer je financiële problemen hebt heeft dit ook invloed op je werkprestaties. Hoe ga je hier als werknemer én werkgever mee om?
Geldzorgen vormen een grote bron van stress
Continu rood staan of het hebben van betalingsachterstanden of schulden kunnen voor flinke stress zorgen. Het heeft een grote invloed op welzijn en levensgeluk. Niet gek dus dat je deze stress ook meeneemt naar je werk.
“Vaak stapelen de financiële problemen zich geleidelijk op. Mensen hebben eigenlijk nooit één geldprobleem meestal zijn het er meer” vertelt Gabriëlla Bettonville van Nibud. We onderschatten hierbij volgens haar vaak de ernst van de situatie; denken dat we het wel op kunnen lossen wanneer we ons salaris krijgen of door tijdelijk die creditcard te gebruiken. Maar dit maakt de problemen meestal groter. Aan de bel trekken voor hulp vinden mensen meestal lastig en doen ze niet of te laat.
Dat is niet vreemd want de gevolgen van geldproblemen zijn voor je mentale welzijn ook groot. Stress zorgt ervoor dat het lastiger is om de juiste keuzes te maken. En ook dat je een stuk minder productief bent op je werk. “Geldproblemen hebben een enorme weerslag op ons welbevinden. Mensen zijn er met hun hoofd niet bij melden zich vaker ziek komen te laat en kunnen ook in de verleiding komen om dingen te doen die niet mogen.” Want die onbetaalde rekeningen of de dreiging van een deurwaarder verdwijnen niet wanneer jij achter je bureau zit. “Het zit continu in je hoofd. De druk is groot. Ieder moment kun je een telefoontje of mailtje verwachten van degene waar je schulden bij hebt” zegt Bettonville.
Maak het bespreekbaar
62% van de werkgevers heeft medewerkers met geldproblemen. Als je geldzorgen hebt ben je dus niet alleen hoewel het misschien wel zo voelt. We praten er niet graag over. Maar erover praten is juist wel belangrijk. “Mensen zien het vaak als iets dat privé is en schamen zich er soms voor. Maar wanneer jij geprikkeld en niet gefocust bent valt dat ook een werkgever op. Als je een goede relatie met elkaar hebt op de werkvloer dan moet je het daar op een gegeven moment wel over gaan hebben.”
Budgetcoaching op het werk
Bedrijven kunnen de hulp inschakelen van het Nibud en budgetcoaches om coachinstrajecten te starten wanneer ze geldproblemen bespreekbaar kunnen maken. Dit kan voorlichting zijn maar ook groepssessies of individuele trajecten. Bettonvile vertelt: ”Sinds corona zien we een enorme toename in aanvragen. Van fabrieken tot consultants en gemeenten: we zien een hele dwarsdoorsnede van het bedrijfsleven voorbijkomen.”
Het langzaam verdwijnende taboe om over geldproblemen te praten speelt hierbij een rol denkt Bettonville. “Voorheen dachten we vaak dat het iemands’ schuld was. Nu weten we wel dat het niet zo is en het iedereen kan overkomen. Dit maakt het laagdrempeliger om erover te praten.” In deze krappe arbeidsmarkt schat een werkgever een werknemer ook sneller op waarde in. Goed personeel vinden is moeilijk. Dat maakt de nood om geldproblemen aan te pakken alleen maar groter.
Wat kun je als werkgever doen?
Oplossingen zijn vaak simpel. Vraagt een medewerker om een voorschot van het salaris? Dan is daar in principe niks mis mee maar het kan wel een signaal zijn dat er meer aan de hand is. “Vraag als werkgever dan eens door of je ergens mee kunt helpen. Je kunt namelijk erg behulpzaam zijn door de weg te wijzen of dat ene belletje voor iemand te plegen.” Stress zorgt er namelijk vaak voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dus fijn als er dan iemand meedenkt een luisterend oor biedt en je even uit die stress kan halen. Want dit loont op allerlei manieren. Het Nibud ziet dat bedrijven die zich op dit gebied actief voor hun werknemers inzetten er veel voor terugkrijgen. Meer betrokkenheid en inzet staan tegenover minder ziekmeldingen en dalende administratieve kosten. Al met al wordt het hele bedrijf er beter van.
‘Worrying is like a rocking chair, it gives you something to do but never gets you anywhere’ – Erma Bombeck
Voorkomen is beter dan…
Leer jezelf bij het regelen van je financiën een aantal gezonde gewoontes aan en krijg zo inzicht in je in- en uitgaven. Dit zijn de vuistregels van check plan spaar bewaar:
- Check wekelijks je saldo en uitgaven
- Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven
- Spaar maandelijks 10 procent van je inkomen
- Bewaar je administratie geordend en hou dit goed bij door:
- dagelijks digitale post te openen
- wekelijks je administratie bij te werken en betalingen te doen
- maandelijks bijzonderheden door te nemen
- jaarlijks je administratie grondig op te ruimen
Wat kun je zelf doen?
Het belangrijkste is de drempel over stappen en hulp vragen. Als je de mogelijkheid hebt en voelt maak je zorgen kenbaar op je werk. Maar dat is niet de enige manier om hulp te krijgen. Bettonville: “Bel je gemeente. Ga eens naar je wijkcentrum om te kijken wat voor hulp er is. Zijn er vrijwilligers die kunnen helpen?” Gemeenten zijn verplicht te helpen bij schulden. Iedere gemeente heeft dat voor zichzelf ingericht dus het verschilt per gemeente hoe de hulp eruitziet en hoe het werkt. Bel ze en zet de eerste stappen de juiste richting op. De eerste stappen zijn zwaar maar ze leiden naar een situatie waarin je meer lucht krijgt.
Daarnaast zijn er ook online mogelijkheden om hulp te krijgen. Op verschillende websites (waaronder www.geldfit.nl en www.wijgaanhetfiksen.nl) kun je met een buddy of zelfstandig in je eigen regio oplossingen vinden. “Soms komen mensen er al uit met tips van het Nibud die op de website staan” zegt Betonville. Want zegt ze vaak is er meer hulp dan je denkt. Alleen moet je wel zelf de eerste stap zetten.
Feiten + cijfers:
- 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft geldzorgen.
- Wanneer je schulden hebt ben je gemiddeld 20% minder productief!
- Je meldt je vaker ziek als je geldzorgen hebt.
- Toenemende geldzorgen kunnen tot een burn-out leiden.
- Een medewerker met geldzorgen kost een werkgever gemiddeld 13.000 euro per jaar.