Een groot deel van ons leven brengen we door op ons werk. En velen van ons werken achter een bureau of aan een computer. Het is dan ook van essentieel belang dat onze werkplek is ingericht om het comfort, de veiligheid en de efficiëntie van de gebruikers te bevorderen. Ergonomisch dus. Het is een investering in de gezondheid en de productiviteit van iedereen en het heeft ook positieve effecten op de organisatie als geheel.
ERGONOMIE OF GRABBELTON
Ergonomie is het samenspel tussen mens en omgeving. Toegespitst op een werkplek gaat het volgens werkplek- en ergonomiedeskundige Heine de Bruin om een werkplek waarin goed is geluisterd naar de mens die het gebruikt. Dat alles goed op elkaar afgestemd en juist afgesteld is. Juiste zithoogte, juiste afstand tot een beeldscherm, maar ook het gemak waarmee meubilair aan te passen is: ”Ergonomie van je werkplek, hybride, thuis of op kantoor zit in veel factoren. Vaak zijn bijvoorbeeld bureaustoelen een grabbelton van hendeltjes. Grijp je de verkeerde dan zak je zomaar naar de grond of je schiet in de ligstand. Grappig om te zien misschien, maar heel ongemakkelijk voor de gebruiker. Gelukkig zijn er veel zaken waar je zelf wat aan kunt doen.”
HET BELANG VAN ERGONOMIE
Een ergonomische werkplek draagt bij aan je gezondheid. Het voorkomt overbelasting van het lichaam, verbetert de bloedcirculatie en vermindert kans op fysiek ongemak. Voel jij je comfortabel, ervaar je minder lichamelijke klachten, dan ben je gemotiveerder en dus vitaler. Ook de productiviteit groeit ervan. Een ergonomisch ingerichte werkplek zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt en je beter kunt concentreren. De juiste houding en apparatuur verminderen de belasting van rug, nek, schouders, armen en ogen, wat de snelheid en kwaliteit van werken kan verbeteren. Zo vermindert het blessures en gerelateerd verzuim. Ergonomie levert daarmee ook een bijdrage aan duurzame inzetbaarheid.
KANTOOR ALS PLACE TO BE
Belangrijk is dat een goed ingerichte werkplek enorm bijdraagt aan een positieve werkcultuur en de energie van jou en je collega’s. Een fijne, vitale en ergonomische werkplek is zoveel prettiger om in te werken dat het de aantrekkingskracht van je kantoorplek flink vergroot. Mensen komen liever bij elkaar in de sociale en inspirerende omgeving van de samenwerkplek dan dat ze thuis achter de keukentafel blijven zitten. Energie, contact en ergonomie maken van kantoor een echte place to be.
ERGONOMIE IN ELKE OMGEVING
Een goede werkplek is overal van belang. Naast de (hybride) kantooromgeving onderscheidt Heine de zorg-, onderwijs- en de industriële omgeving. “In de zorg ligt de nadruk op de zorgverlener, die moet ook een goede kruk hebben voor een onderzoek en zonder zich in bochten te wringen met apparatuur kunnen werken. In het onderwijs zien we steeds vaker zogenaamde beweeglokalen die kinderen en docenten in staat stellen om niet per se stil te hoeven zitten. Dit heeft een positieve werking op de hersenactiviteit en levert bewezen een leerwinst van drie maanden op twee leerjaren. In een industriële omgeving kun je bij ergonomie denken aan bijvoorbeeld anti-vermoeidheidsmatten bij staand werk. Die stimuleren het wisselen van standbeen zodat je houding wijzigt voor balans.”
FLEXIBILITEIT IS DE STANDAARD
De kantooromgeving is voor velen van ons de standaard. Op een stoel, bij voorkeur een goede bureaustoel, breng je in een kantoorsituatie doorgaans de meeste tijd door. In een kantoortuin of hybride werkplek wordt deze bovendien door meerdere mensen gebruikt. Daarom moet zo’n stoel intuïtief te verstellen zijn en gebruikt kunnen worden door iedereen. Van 160 én 190 meter. De ergonomische standaard is dus juist de flexibiliteit van meubilair. Flexibele zit/sta-bureaus, opvouwbare laptopbeugels voor hybride werken, allemaal van belang. “Maar,” zegt Heine, “hoe goed jouw stoel ook is, als je alleen maar blijft zitten helpt dat op den duur ook niet. Afwisselen tussen zitten, staan en bewegen is belangrijk voor je gezondheid en je focus. Dus ga even twee minuten staan of lopen na elk halfuur zittend werk voor een korte fysieke reset.” Ook voor jou is dus flexibiliteit de ergonomische en vitale standaard.
TIPS VOOR JE (THUIS)WERKPLEK
Blijf je wel aan die te hoge keukentafel zitten, geeft Heine hier een paar goede tips: “Zorg ervoor dat je een stoel pakt die goed past bij de hoogte van de tafel. Het belangrijkste is dat je zo hoog zit dat je schouders goed ontspannen zijn en tegelijkertijd je armen op tafel kunnen steunen. Werk je thuis aan een relatief hoge keukentafel, dan kan een kussentje in je stoel zelfs al voldoende zijn om je hoogte en houding beter op elkaar af te stemmen. Kun je dan niet meer aan de grond, gebruik je een voetsteuntje. En werk je meestal op een laptop? Zorg dan voor een laptopstandaard en een los toetsenbord, dit voorkomt verwrongen houdingen van nek en schouders. En dwing jezelf om af en toe op te staan. Zet bijvoorbeeld geen kan water op je plek maar alleen een glas; zo ben je genoodzaakt om even naar de kraan te lopen.”