Creëer de (bijna) PERFECTE WERKPLEK
De ideale werkplek. Bestaat die eigenlijk wel? Want een prettige werkomgeving is voor iedereen anders. Simpelweg omdat we allemaal andere eisen stellen aan hoe die plek er precies uit moet zien.
Waar de één vooral waarde hecht aan het uiterlijk, kijkt de ander juist naar functionaliteit en duurzaamheid. Om over de verschillen tussen de voorkeuren van werkgevers, de oude garde én de nieuwe generatie nog maar te zwijgen. Hoe lastig ook, om in de toekomst het gewenste talent aan te kunnen trekken, is het van belang dat jouw werkgever én jijzelf blijven sleutelen aan die ideale werkomgeving. Of beter gezegd: aan een plek die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt. Belangrijk uitgangspunt is dat het toch vooral een prettige en productieverhogende omgeving moet zijn waar jij je op je plek voelt, je kunt doen waar je goed in bent en jezelf kunt blijven ontwikkelen.
En gelukkig zijn er, zónder dat je direct rekening hoeft te houden met allerlei individuele wensenpakketjes, best een aantal algemene aanpassingen door te voeren die bijdragen aan die (bijna) perfecte werkplek. Want in een werkomgeving waarin afwisseling in kleuren, licht, geluid en type werkplek zijn aangebracht, is iedere werknemer vertegenwoordigd.
HET SAMENSPEL TUSSEN DE VIER B’S
Laten we vooropstellen dat je absoluut níet per se hoeft in te haken op elke trend die voorbijkomt. In tegendeel. Een fijne werkplek zit ‘m echt niet in hippe gadgets of de nieuwste technische snufjes alleen. Als je jouw werkgever ervan wilt overtuigen tóch te investeren, laat hem of haar dan vooral investeren in de gezondheid en vitaliteit van jou en je collega’s. Het resultaat van een studie die in Harvard Business Review verscheen, laat namelijk zien dat iedere geïnvesteerde euro in vitaliteit en gezondheid zich in de regel twee tot drie keer terugverdient. En dat is toch prettig. Een gezonde werkplek is een samenspel tussen de vier B’s: body (stimuleren van bewegen, bijvoorbeeld door het faciliteren van zit-sta werkplekken), brain (aandacht voor het (werk)geluk van medewerkers), behavior (creëren van betrokkenheid) en building (zorgen voor een gezond gebouw met de juiste voorzieningen). Genoeg theorie. Tijd voor actie. Zó breng jij die (bijna) ideale werkplek tot stand!
HET INTERIEUR
Een fijne werkomgeving valt of staat natuurlijk met het interieur. En dat is allesbehalve standaard. Het moet immers bestand zijn tegen intensief gebruik én geschikt zijn voor diverse gebruikers met – daar gaan we weer – verschillende voorkeuren. Een inspirerende plek is over het algemeen een lichte plek. Letterlijk, dus mét daglicht, maar ook figuurlijk: voorzien van lichte, natuurlijke kleuren. Overigens kan een knalkleur als accent geen kwaad. Het bevordert de creativiteit alleen maar. Mits je daarbij kiest voor groen of blauw. Liever een kleur die voor meer focus zorgt? Ga dan voor een roodtint.
Een sfeer waar mensen zich prettig, comfortabel en thuis voelen. Dat is belangrijk. Hoe die sfeer tot stand komt, bepaal je in samenspraak met je collega’s. Hetzelfde geldt voor het interieur. Het moet mensen de kans bieden om te werken zoals zij dat willen. Of dat nu een fijne bureaustoel is of een zit-sta werkplek.
BELANGRIJK UITGANGSPUNT IS DAT HET TOCH VOORAL EEN PRETTIGE EN PRODUCTIE-VERHOGENDE OMGEVING MOET ZIJN WAAR JIJ JE OP JE PLEK VOELT, JE KUNT DOEN WAAR JE GOED IN BENT EN JEZELF KUNT BLIJVEN ONTWIKKELEN.
DE INDELING
Naast het interieur is ook de indeling van een werkplek belangrijk. Vooral als je in een groot bedrijf met meerdere mensen werkt. Jij kunt het heerlijk vinden om in een open ruimte samen te werken en een praatje te maken met een collega, maar een andere collega trekt zichzelf misschien liever even terug om in stilte zijn of haar werk te kunnen doen. Variatie is het sleutelwoord. Een gevarieerde indeling zorgt ervoor dat iedereen een eigen plekje kan vinden. Als de ruimte en de grootte van de werkplek dit toelaat uiteraard.
Nu we steeds vaker thuiswerken, wordt de werkplek ook een ontmoetingsplaats. En daar is niks mis mee. Want goed contact met collega’s is waardevol voor je werk én je tevredenheidsgevoel. Een aparte ontmoetingsplek waar het mogelijk is om bij te babbelen met je collega’s is daarom essentieel. Er zijn namelijk ook collega’s die vanwege de drukte thuis juíst naar kantoor komen om geconcentreerd te werken.
DE AANKLEDING
Wanneer je als bedrijf een uitgesproken (huis)stijl hebt, dan is het natuurlijk supertof als deze terugkomt in de aankleding van de werkplek. Professoren aan de universiteit in het Engelse Exeter voerden een aantal experimenten uit met betrekking tot het inrichten van de eigen werkplek en kwamen tot de ontdekking dat het experiment waarbij medewerkers zélf hun kantoor mochten inrichten en aankleden het meest gunstige effect op hun productiviteit had. Datzelfde effect heeft het delen en visualiseren van behaalde resultaten en successen. Een wand op een centrale plek is een mooi begin. Hier kan iedereen een bijdrage aan leveren. Dat versterkt niet alleen de identiteit van een team, maar een trotse medewerker wordt ook productiever én positiever. En dat heeft dan weer een gunstige uitwerking op anderen.
Voor wat betreft je eigen bureau: vaak wordt gezegd dat een rommelig bureau een rommelig hoofd betekent. Maar daar valt iets tegenin te brengen. Einstein zei ooit: “Als een rommelig bureau een rommelig hoofd betekent, wat betekent een leeg bureau dan?” Ha! Die kun jij mooi gebruiken tijdens een volgende discussie met je leidinggevende. Toch valt er voor beiden wat te zeggen: een opgeruimd bureau is fijn wanneer je iets moet doen waarbij je volledige concentratie en focus nodig hebt en een rommelig bureau is ideaal voor het opdoen van nieuwe, creatieve ideeën.
LICHT EN UITZICHT
Het juiste licht op het juiste moment is allesbepalend. Ga je een brainstormsessie in? Dim de lampen. Zacht licht bevordert de creativiteit. Moet je aan de slag met een moeilijke klus die de nodige concentratie vereist, ga dan voor standje fel. Fel licht stimuleert namelijk het vermogen om te focussen en analytisch te denken. Daarnaast is iedereen gebaat bij voldoende en natuurlijk (dag)licht. Een werkplek met het juiste licht kan een verschil van dag en nacht maken in de beleving van de werkomgeving. Letterlijk.
Maar niet alleen het licht, ook het uitzicht is een ‘dingetje’. Niemand raakt geïnspireerd van een bureau dat uitkijkt op een grijs kantoorgebouw of een grauw industrieterrein. Natuurlijk, niet iedereen heeft het voorrecht om in een bosrijke omgeving te werken. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om ‘iets’ met groen te doen. Want, zo zeggen de kenners, uitzicht op de natuur is niet alleen goed voor jou, het komt óók je prestaties ten goede. Hoe dat precies zit, lees je op pagina 53 van dit magazine. Tijd dus om met gierende banden naar het tuincentrum te rijden.
EN VERDER…
Ook de temperatuur en de luchtkwaliteit op je werkplek zijn van invloed op je productiviteit. Over het algemeen wordt in Nederlandse kantoren een temperatuur van tussen de 19 en 21 graden aanbevolen. Om ervoor te zorgen dat er naast de juiste temperatuur ook sprake van de juiste luchtkwaliteit is, is het belangrijk dat er geventileerd wordt. Last van droge lucht? Ga dan voor verdampingsbakjes of kies voor extra groen. Niet alleen supergoed voor de luchtvochtigheid, maar ook nog eens hartstikke gezellig.
Last but not least: goede koffie (en thee)! Niet alleen de kwaliteit van de koffie draagt bij aan een stuk werkgeluk, ook de ruimte bij het koffiezetapparaat kan zorgen voor een vertrouwd en prettig (thuis)gevoel. Een veilige haven waar je op informele wijze in gesprek kan gaan met collega’s, maar bijvoorbeeld ook met klanten.
DE EETBARE KANTOORTUIN
Beschikt jouw werkplek over een buitenruimte die nu niet of nauwelijks benut wordt? Laat je inspireren door Rabobank! Lodewijk Baljon ontwierp in samenwerking met De Enk een prachtige kantoortuin voor de 6500 medewerkers die werkzaam zijn op het hoofdkantoor van de bank. Het resultaat: een eetbare bloementuin voor mens en dier én een multifunctionele buitenruimte met werkplekken, wifi en stroom (opgewekt met ingebouwde zonnepanelen). Er zijn meer dan 180 soorten vaste planten geplant waaronder kruiden, plukgroenten en notenbomen. Een fantastische plek om te eten, te werken én te ontspannen. En mocht je nou nét niet zoveel ruimte hebben als Rabobank; met een beetje fantasie, creativiteit en wat tomatenplantjes, maak jij ook van de buitenruimte op jouw werkplek een kleine groene oase.
LAST BUT NOT LEAST: GOEDE KOFFIE (EN THEE)! NIET ALLEEN DE KWALITEIT VAN DE KOFFI DRAAGT BIJ AAN EEN STUK WERKGELUK, OOK DE RUIMTE BIJ HET KOFFIEZETAPPARAAT KAN ZORGEN VOOR EEN VERTROUWD EN PRETTIG (THUIS)GEVOEL.