OP ZOEK NAAR ONZE ZACHTE KANT
“In de basis willen we als vrouwen niet zeuren” vertelt Isa. “De vrouw van nu zet haar schouders eronder en is gewend om aan te pakken. Een gezin runnen vol gas geven op het werk mantelzorg verlenen vrienden bijhouden er stralend uitzien … noem maar op. Tussendoor vergeten we onze vrouwelijke energie: onze zachtheid warmte creativiteit en intuïtie. Energie die ons in balans brengt en juist zo leuk maakt. Kwetsbaar zijn is voor velen moeilijk en onwennig. Zeker wanneer het onderwerpen in de taboesfeer betreft. Ik herinner me dat een literair agent me na het overlijden van Antonie benaderde voor een boek over depressie en ons leven. Hij had me gezien bij De Wereld Draait Door en was onder de indruk van mijn openheid. Zonder aarzeling stortte ik me op het schrijfproces en ontdekte ik hoe fijn het is om gevoelens op papier te zetten. Om ervaringen te delen en anderen hiermee te helpen. Nu zo’n tien boeken verder heb ik het openhartig schrijven helemaal omarmd.”
Opgewekt energiek krachtig en doelgericht – deze kenmerken laten we graag zien op kantoor. We streven naar productiviteit en grenzeloze perfectie: sneller beter méér. Daarbij neigen we meer te denken dan te voelen. In het huidige tijdsbeeld voert mannelijke energie de boventoon. Mede daardoor ligt er stigma op het bespreekbaar maken van vrouwelijke ongemakken zoals de overgang en menstruatieklachten. Isa Hoes doorbreekt de taboesfeer en zet kwetsbaarheid om in kracht.
DE REGEN KAN MAAR VAST GEVALLEN ZIJN
Naast rouw schreef Isa over thema’s als ziekte en de overgang. “In eerste instantie wilden mijn vriendin en collega Medina en ik een boek schrijven over mooier oud worden. We doken in het vraagstuk en bezochten een overgangsconsulent. Zij vertelde ons dat we hartstikke in de overgang zaten! Nou dat kwam wel even binnen. Ik werd in de ochtend al een hele poos badend in het zweet wakker. ’s Nachts komt alle drukte van de dag eruit dacht ik. Dan verwerk ik de indrukken en hectiek als een soort emotionele detox. Zoals mijn moeder vroeger altijd zei wanneer het regende: de druppels kunnen maar vast gevallen zijn. Prima toch? Maar de consulent vertelde recht voor zijn raap dat ik met opvliegers kampte. Medina en ik wisselden verbaasde blikken uit. Hadden we dit maar eerder geweten!
Later ontdekten we dat veel meer vrouwen zich onbewust in de overgang bevinden. Een levensfase die ons verandert en aanspoort tot zelfreflectie. Wat vinden we nu écht belangrijk? Willen we onszelf wel zo uitputten? En doen we momenteel waar we gelukkig van worden? Vrouwen die deze vragen aangaan ontdekken hun zachtere kant. Anderzijds kan het wegdrukken van de overgang leiden tot somberheid eenzaamheid een burn-out of depressie. Bij sommigen zelfs tot een scheiding. Na een van onze lezingen spraken we een vrouw die in tranen vertelde dat ze nu pas doorhad dat de overgang waarschijnlijk de grote boosdoener was geweest. Had ze dit maar eerder ontdekt. Een voorbeeld dat benadrukt hoe belangrijk het is om te praten informatie te delen en de overgang te normaliseren. Daar maak ik me al zeven jaar hard voor.”
JE VERDIENT HET OM TE VOELEN DAT JE LEEFT! Om jezelf niet weg te cijferen. En om hulp te aanvaarden.
JONGENS IK KRIJG EEN OPVLIEGER
Waarom het bespreekbaar maken van de overgang en andere vrouwelijke issues belangrijk is? “Omdat vrouwen hierdoor bewust worden van wat ze doormaken. Ze kunnen zich inlezen en elkaar tips geven. Ook op de werkvloer levert dit veel op. Zo kreeg ik tijdens de opnames van de serie Celblok H een warm gevoel dat van mijn nek naar mijn gezicht trok. Jongens ik krijg een opvlieger riep ik uit. Mensen op de set waren even verbaasd want wie zegt dat nu hardop? Maar als ik mijn mond had gehouden waren de opvliegers door schaamte waarschijnlijk alleen maar erger geworden. Nu konden we er samen om lachen. Wat een verademing! Later verdiepte ik me in anti-hormoonpillen. Wist je trouwens dat er heel wat ouderwetse ideeën over circuleren? Voor mij waren ze echt een uitkomst.
Tijdens onze zoektocht ontdekten Medina en ik dat vrouwen onderling erg hard voor elkaar kunnen zijn. Zonde want het is juist ontzettend waardevol als we voor elkaar klaarstaan. Kijk waar de een fluitend door de overgang rolt heeft de ander enorme klachten. Maar hé dat verschil maakt de struggles van de ander niet minder aanwezig. Wees blij als je zelf minder klachten ervaart. Wapper wat frisse lucht richting je vriendin of collega haal een glas water en bied een luisterend oor. Voor vrouwen die nachten wakker liggen omdat hun baby niet slaapt is veel compassie. Maar wist je dat vrouwen in de overgang net zo goed nachten wakker liggen? Laten we er ook voor hen zijn!”
OPENBREKEN OOK RICHTING MANNEN
“Wanneer vrouwen last hebben van hun hormonen trekken ze zich vaak terug. Zonde want een gesprek kan wonderen doen. Bijvoorbeeld informatief met de gynaecoloog of specialisten van de overgangspoli. Of voor steun en begrip met gelijkgestemden. Ook een gesprek met je werkgever of manager kan waardevol zijn. Vertel bijvoorbeeld dat je je werk fantastisch vindt maar door je klachten hele nachten wakker ligt. Misschien kun je vervolgens wat later starten.
LEIDINGGEVENDEN LUISTER GOED. ZÓ KUN JIJ JOUW COLLEGA MET HORMONALE KLACHTEN STEUNEN.
- Bedank je collega voor het delen
- Geef eerlijk aan dat je niet of minimaal bekend bent met het thema
- Vertel dat jij je erin gaat verdiepen
- Denk samen na over een oplossing