Publicatie datum
24 maart 2024
Leestijd
5 minuten

BEETJE CHILLEN? GEEN PROBLEEM!

RUSTEN, NIKSEN, LANTERFANTEN, LUMMELEN EN CHILLEN

En wat ben jij aan het doen? Een vraag die je vast regelmatig voor de kiezen krijgt. Niet gek want we zijn graag bezig en laten dat graag zien. En wat we doen kan al snel onze identiteit vormen. Terwijl geregeld stilstaan ons juist heel veel brengt. Maar moet het ons überhaupt wat brengen? Mag luilekkerland niet gewoon even prettig zijn? En niets meer dan dat!

Verdwalen in een wereld waar alles kan

“Lummelen zonder doel; het klinkt makkelijker dan het is” vertelt journalist en schrijver Maartje Willems. Ze verdiepte zich in de kunst van het niksen. “Een enorme opgave waarop we als mensen niet zijn gebouwd. Sommige haaien sterven als ze stilliggen. Bij veel mensen geldt zo’n beetje hetzelfde. We willen vooruit en van morgen een mooiere dag maken dan vandaag ieder op eigen vlak. Dit zorgt voor zingeving; het voelt goed om doelen te behalen.

Al draven we tegenwoordig nogal door een logisch gevolg van een online wereld die ons continu bezighoudt. Waar hobby-muzikanten vroeger voorbij allerlei barrières moesten om professional te worden kun je nu binnen een minuut viraal gaan. En wil je een boek schrijven? Dan geef je dat zelf uit in plaats van omslachtig door te dringen tot literaire netwerken om gezien en gelezen te worden. Een mooi voorbeeld van eindeloos veel mogelijkheden vind ik Nikkie Tutorials met haar passie voor make-up. Als tiener veroverde ze vanuit haar slaapkamer de hele wereld. Zo ‘simpel’ kan het tegenwoordig zijn en hierdoor staan we de hele tijd aan. Terwijl even uitstaan juist zo goed voor ons is.”

Je mág chillen

“Creativiteit. Mentale stabiliteit. Rust. Niksen. Lanterfanten en lummelen – tegenwoordig ook wel chillen – heeft veel voordelen. Maar probeer het eens te doen voor je plezier! Om jezelf iets te gunnen in plaats van nóg meer doelen te behalen. Iets dat geen nut heeft kan ook heel fijn zijn. In mijn workshops daag ik mensen uit om een uur voor de start niets te doen. Wat opvalt: ze vertellen soms dat ze inspiratie hadden en een lied hebben geschreven zijn begonnen aan een essay of aan iemand die ze waren vergeten hadden gedacht. ‘Huh we mochten toch niets doen’ reageren anderen dan. Zij hebben behoefte aan kaders en vragen zich af wat niksen is. Ik heb me er flink in verdiept kenners gesproken en veel literatuur gelezen maar de kracht is juist om te ontdekken wat het voor jou betekent!”

Niksen … het nieuwe normaal?

Niksen is (nog) niet sociaal geaccepteerd. Denk aan die ene man die uren buiten naar het verkeer staat te kijken. Op een gegeven moment begint hij je op te vallen. Je eerste gedachte is vast niet: ‘oh wat leuk hij staat lekker te genieten’. Een gedachte als ‘Wat doet die man daar in hemelsnaam?’ komt vaak sneller in je op.

Lummelen is gratis; probeer het eens

“Oké lummelen dus … en nu? Mijn tip: plan het niet maar laat het gebeuren. Merk je gedurende de dag op dat je aan het staren bent? Pluk het moment en houd die blik in de verte nog wat langer vast. Heerlijk! Het fijne aan niets doen is dat het altijd kan; je hoeft het er alleen maar te laten zijn. Dit doe ik regelmatig tijdens autoritten. Ja ik doe dan iets: autorijden. Toch kan ik genieten van de stilte tijdens het autorijden. Soms zet ik mijn podcast of muziek uit en ben ik even helemaal in stilte.

Nog mooier is het wanneer naast medewerkers ook werkgevers het concept van niksen omarmen. Zo hebben diverse organisaties voortaan rustplekken om te ‘powernappen’. Of een pingpongtafel die medewerkers helpt om gedachten te verzetten; actieve ontspanning is ook ontspanning. Daarnaast zie je dat organisaties steeds meer sturen op het beoogde eindresultaat in plaats van op urenverantwoording. Logisch vind ik. Als je op de basisschool klaar was met rekenen mocht je gaan spelen. Terwijl je op de werkvloer vaak tijd moet vullen in plaats van resultaten boeken.”

Kortom: er is niks mis met niksen. We leven met geluk 85 jaar op aarde … en ook niks helpt ons om alles uit het leven te halen.

Je lekker kapot vervelen

“Niksen klinkt misschien als een utopie maar kent een aantal vijanden: verveling en angst voor verveling. De hele dag hangen of liggen. Daar zijn wij als mensen niet voor gemaakt. Zoiets is weggelegd voor leeuwen die wel twintig uur per dag slapen! En voor luiaards natuurlijk. Waarom dieren het beter kunnen dan wij mensen? Misschien omdat zij zich niet bewust zijn van de eindigheid van het leven. Wij weten dat we een beperkte tijd op aarde zijn; waarschijnlijk willen we daarom meer uit het leven halen.

Of het erg is dat we ons af en toe vervelen? Dat vraag ik me af. Het is in ieder geval ongemakkelijk zeker omdat we gewend zijn om onszelf op die momenten af te leiden met onder andere tv-series social media en spelletjes op onze smartphones en online shoppen. Al vervelen vrouwen zich met dat laatste niet zo snel. Wist je dat het gemiddeld wel twee uur duurt voordat de verveling toeslaat? Wow!”

LUMMELEN IS GRATIS; PROBEER HET EENS

“Oké lummelen dus … en nu? Mijn tip: plan het niet, maar laat het gebeuren. Merk je gedurende de dag op dat je aan het staren bent? Pluk het moment en houd die blik in de verte nog wat langer vast. Heerlijk! Het fijne aan niets doen, is dat het altijd kan; je hoeft het er alleen maar te laten zijn. Dit doe ik regelmatig tijdens autoritten. Ja, ik doe dan iets: autorijden. Toch kan ik genieten van de stilte tijdens het autorijden. Soms zet ik mijn podcast of muziek uit en ben ik even helemaal in stilte.”

En zit je in een wachtkamer? Daag jezelf dan eens uit om te observeren in plaats van dat magazine uit 2014 door te bladeren. Of blijf eens een paar minuten op een bankje zitten in het park of in de stad en kijk eens om je heen. Je kunt ook kiezen voor een korte powernap. Zelf merk ik dat deze acties vaak ‘slijten’; ik vergeet ze na een tijdje. Dan grijp ik weer sneller naar mijn telefoon om online te shoppen door socials te scrollen en meer. De uitdaging is om je daar bewust van te zijn. Nutteloos bestede tijd is oké.”