Publicatie datum
13 oktober 2023
Leestijd
4 minuten

8 Tips om Vitaliteit op de Werkvloer te Verhogen

Vitale medewerkers zetten graag een stap extra voor je organisatie en zijn meer geïnspireerd en betrokken dan niet-vitale medewerkers. Vitaliteit op de werkvloer leidt tot een hogere productiviteit en tot minder ziekteverzuim. Het is dus erg belangrijk voor organisaties. Hoe maak je je organisatie vitaler?

HET BEVORDEREN VAN VITALITEIT

Vitaliteit gaat over de mate waarin de medewerker nu en in de toekomst fit en energiek aan het werk kan blijven. Daarbij zijn motivatie, ontspanning, voldoende beweging, gezond eten en drinken en een goede werk-privébalans belangrijk voor vitale medewerkers. Met deze acht tips bevorder je de vitaliteit in je organisatie.

1. RUIMTE BIEDEN VOOR EIGEN VITALITEIT

Je kunt medewerkers niet verplichten tot meer vitaliteit. Ze ervaren het dan snel als ongewenste bemoeienis met hun gezondheid. Zorg daarom dat ze zelf vitaler willen worden. Dat kan bijvoorbeeld via voorlichting, coaching en het onderwerp positief benoemen tijdens vergaderingen en functioneringsgesprekken. Laat aan medewerkers zelf over hoe ze zo vitaal mogelijk werken. Het gaat erom dat ze vanuit hun eigen intrinsieke motivatie ermee aan de slag gaan. Moedig ze aan om met eigen initiatieven en ideeën voor een vitalere organisatie te komen. Ze zullen zich eerder inspannen voor vitaliteit als ze er zelf over mogen meedenken.

2. VITALITEITSBELEID

Met een langetermijnvisie en -strategie voor vitaliteit bied je duidelijkheid aan medewerkers. Je laat zo ook zien dat je het thema serieus neemt. Beschrijf hoe je vitaliteit ziet, wat de winstpunten zijn, wat ervoor nodig is en hoe je het verbindt met duurzame inzetbaarheid. Zorg dat je transparant en structureel over vitaliteit blijft communiceren. Ga in gesprek met medewerkers die weerstanden hebben tegen vitaliteit op de werkvloer. Verwacht van leidinggevenden dat zij bewust aandacht schenken aan vitaliteit en dit uitstralen naar hun medewerkers. Zo geven ze het goede voorbeeld.

3. STIMULEER VITAAL WERKEN

Met leuke extra’s zijn medewerkers eerder bereid om te werken aan hun vitaliteit. Denk aan het aanbieden van een gezondheidspakket als een medewerker stopt met roken of de mogelijkheid voor medewerkers om jaarlijks sportieve activiteiten te declareren. Medewerkers die erg enthousiast zijn over vitaliteit of een vitaliteitsprogramma kun je vragen om ‘vitaliteitsambassadeur’ te worden. Zij kunnen collega’s dan ook enthousiast maken.

4. GEZOND ETEN EN DRINKEN

Een simpele stap richting vitaliteit is het aanbieden van gezond eten in de kantine, tijdens lunchbijeenkomsten en op de werkvloer. Denk aan gezonde snacks en vruchtensappen in plaats van snoep- en frisdrankautomaten. Zo zullen medewerkers op het werk gezonder eten en drinken en worden ze gestimuleerd om thuis ook gezonder te eten. Bij gezond lunchen gaat het ook om de sociale kant. Elkaar zien en spreken tijdens het eten bevordert het contact en de samenwerking van medewerkers.

5. BEWEGING EN ONTSPANNING

Door kantoorbanen en thuiswerken hoeven medewerkers bijna niet meer op te staan van hun werkplek. Te lang zitten is slecht voor de gezondheid en kan zelfs leiden tot diabetes en hart- en vaatproblemen. Dat heeft te maken met de zithouding en een gebrek aan beweging. Bied medewerkers de gelegenheid om staand te werken. Wat ook helpt zijn meerdere korte pauzes op kantoor. Dit zorgt voor meer onderling contact en ontspanning omdat mensen hun hoofd even kunnen leegmaken. Het leidt tot frisse ideeën, nieuwe inspiratie en energie voor het werk. Verder is een lunchwandeling en het nemen van de trap een goede manier om meer beweging op het werk te krijgen. Ook een fiets van de zaak kan een mooie stimulans zijn om extra te bewegen.

6. SOCIALE EN EMOTIONELE VITALITEIT

Vitaliteit in organisaties heeft sociale en emotionele kanten. Wat bijdraagt aan het functioneren van medewerkers is dat ze genoeg contact hebben met collega’s over wat ze bezighoudt. Daarnaast is het goed als medewerkers tijdens functioneringsgesprekken over hun vitaliteit kunnen én mogen praten. Daarbij horen ook privéonderwerpen zoals financiële en relatieproblemen. Het gaat er niet om dat je die als werkgever oplost, maar wel dat je weet wat er speelt, erover kunt meedenken en er rekening mee kunt houden.

7. STRESS TEGENGAAN

Houd tekenen van stress goed in de gaten. Denk aan mensen die vaak afwezig reageren, afspraken vergeten, mopperen en snel geïrriteerd reageren. Praat met ze over wat er aan de hand is en geef ze extra de gelegenheid om stoom af te blazen en weer vitaler te worden. Ga bij thuiswerkers na of ze thuis hun werk wel goed en rustig genoeg kunnen doen. Benadruk dat ze erop letten dat hun werkdagen niet te lang worden en dat ze deze het beste met een vast ritme kunnen indelen.

8. RUSTIGE WERKPLEK

Een ergonomisch verantwoorde en rustige werkplek is belangrijk voor medewerkers om hun werk met plezier te kunnen doen. Dit geldt ook voor de thuiswerkplek. Controleer daarom in overleg met je thuiswerkers hoe hun werkplek eruitziet. Zorg dat die plek voldoet aan de arbonormen voor een gezonde werkplek. Kijk ook met de medewerker naar oplossingen als hij thuis niet rustig kan werken.

Op deze acht manieren kun je je organisatie vrij simpel een stuk vitaler maken. Het mes snijdt aan twee kanten: het werk wordt beter en daarnaast ook nog eens leuker. Vitaliteit op de werkvloer en de thuiswerkplek zou dan ook bij iedere organisatie bovenaan de agenda moeten staan.