MET ELKAAR VAN MOETEN NAAR WILLEN VOOR MEER ENERGIE IN JE WERK
Ja zeggen en nee doen. Wanneer je dit als werkgever of opdrachtgever geregeld opmerkt lekt er overduidelijk ergens energie uit het team. Wanneer dit steeds vaker voorkomt is de kans groot dat er spanning staat op de motivatie van het team of individuele teamleden. Als vitaal leider is dit hét moment om met elkaar te onderzoeken waar de lekken zitten en hoe je met elkaar de beweging kan inzetten van moetivatie naar motivatie. Want zonder willen wordt kunnen nooit doen.
“ALS JE EEN SCHIP WILT BOUWEN VERZAMEL DAN GEEN MENSEN OM HOUT TE SPROKKELEN EN KEN ZE GEEN TAKEN EN WERK TOE. LEER ZE LIEVER VERLANGEN NAAR DE EINDELOZE IMMENSITEIT VAN DE ZEE.”
MOTIVATIE: DOEN OMDAT JE HET WILT
Deze uitspraak van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry geeft perfect weer waar het bij motivatie om draait. Motivatie zet ons in beweging. Het is de innerlijke brandstof die ons aanzet tot actie ons richting geeft en helpt om doelen te bereiken. Vanuit motivatie halen we met plezier het beste uit onszelf. Heel belangrijk dus dat je het ook echt voelt. Motivatie komt van binnenuit. Daar zijn intrinsieke factoren op van toepassing zoals passie nieuwsgierigheid en persoonlijke waarden. Van daaruit ontstaan creativiteit en doorzettingsvermogen. Motivatie levert energie.
MOETIVATIE: DOEN OMDAT HET MOET
Naast intrinsieke factoren kunnen ook extrinsieke factoren van invloed zijn op onze motivatie. Beweegredenen als beloningen erkenning en druk. Extrinsieke factoren worden vaak als negatief ervaren. Doen omdat het moet. Dit kan in een werksituatie natuurlijk best even helpend zijn om iets van de grond te krijgen maar niet voor lang. Motivatie gevoed vanuit externe bronnen noemen we daarom ook moetivatie. Moeten komt niet vanbinnen. Ongeacht het doel kost moeten energie.
TIPS OM MOTIVATIE INTRINSIEK TE STIMULEREN
In elk vitaal team gelden een aantal belangrijke basisprincipes. Allereerst moet het gestelde doel voor iedereen helder zijn. Daarnaast wordt er samengewerkt en overlegd op basis van vertrouwen en de norm is dat fouten maken mag. Zo bouw je duurzaam op elkaar. Ga een stap verder dan is het interessant om te kijken naar de achterliggende waardes waarop de motivatie van het team is gestoeld:
- Vitalogisch: is er nut en noodzaak voor het te behalen doel? Stel eventueel een plan van aandacht op dan staan alle neuzen dezelfde kant op en zit er energie op het te behalen doel.
- Fysiologisch: is iedereen fit en veerkrachtig genoeg om samen lekker aan het werk te gaan. Houd elkaar scherp en fit met een goede werkplek challenges en de nodige slaap op z’n tijd.
- Psychologisch: denk je in problemen (moeten we niet…) of in mogelijkheden (kunnen we…)? Een positieve benadering brengt veel meer energie creativiteit en autonomie binnen het team.
- Ecologisch: is er een vitaal leider met de aanstekelijke energie om gezamenlijk vooruit te gaan? Meer over vitaal leiderschap vind je in Vitalogie magazine #3.
- Filosofisch: sluit de individuele motivatie van elk teamlid aan bij die van de organisatie als geheel; motivatie geoogst met de erkenning en herkenning van iemands talenten krachten en drijfveren.
HET MOTIVATIE ABC
Om de intrinsieke bronnen van motivatie als doorzettingsvermogen en creativiteit in je team naar boven te krijgen is vanuit de zelf-determinatie theorie (Deci en Ryan 1985;2000) het ABC opgesteld: Autonomie verBinding en Competentie. Autonomie biedt ruimte voor zelfregulatie en het vertrouwen om het zelf te mogen doen. Verbinding stimuleert de erkenning en eigenwaarde binnen het team. Het onderdeel competentie bepaalt de kracht en de herkenning het ook te kunnen doen. Het ondersteunen van deze psychologische behoeften is van cruciaal belang. Wanneer alle drie de pijlers van dit voorwaarden-ABC in een juiste balans worden gestimuleerd ben je met jouw team goed op weg naar een veerkrachtig gemotiveerd en energiek team. Een team dat samen wil bouwen aan een zeewaardig schip vanuit het gemeenschappelijk verlangen naar de immensiteit van de zee.