Publicatie datum
27 maart 2024
Leestijd
3 minuten

RECEPT: JE EIGEN VOORJAARSSCHOONMAAK

Fysiek een grote schoonmaak houden kun je het hele jaar door. Je hoeft heus niet van alles te laten staan en streng calorieën te tellen. Het is geen dieet maar eerder een manier van eten. Geen streng regime niets moet. Verdeel je maaltijden gewoon anders. Vast twaalf tot zestien uur per dag en eet twee tot drie goede maaltijden in de overige tijd in plaats van de hele dag door eten en alleen ‘vasten’ in je slaap. Periodiek vasten; misschien werkt ’t voor jou en jouw grote schoonmaak.*

Diëtiste en coauteur van het boek ‘Vast Wel!’ Marieke de Groot: “Doe je dit met enige regelmaat en beleid dan stimuleer jij je lichaam tot autofagie: het proces waarin je voorraad ‘oude’ cellen wordt ingezet als brandstof en bouwstof. Eet je minder vaak op een dag dan stimuleer je zo jouw vetverbranding. En die energie draag je altijd bij je. In combinatie met gezond en gevarieerd eten ervaar je minder after dinner dips minder trek én meer energie dankzij een opgeruimder lijf.”

GEZOND EN GEVARIEERD ETEN

Gezonde voeding is de basis. Denk in elk geval aan vijfhonderd gram groente en twee stuks fruit per dag plus eiwitten én gezonde vetten uit bijvoorbeeld avocado olijfolie en ongebrande noten. Zo heb je na je maaltijd langer een verzadigd gevoel. Daar zorgen de vezels vetten en eiwitten namelijk voor. Hierdoor grijp je minder snel naar tussendoortjes en blijft je bloedsuikerspiegel stabieler. Terugwerken naar maximaal drie maaltijden per dag en na 20:00 uur ’s avonds niets meer eten is al zo’n twaalf uur winst tussen diner en ontbijt.

Laat het moeten los

En heb je nu een gezellige avond een heerlijk lang diner of gewoon een keer lekkere trek. Wees niet te streng voor jezelf pik het dan de volgende dag weer op. Je lijf je focus en gemoed zijn er vet blij mee. In het boek ‘Vast wel!’ vind je praktische kennis tips én veel gezonde verrassende recepten voor een verzadigd gevoel. Smakelijk!

MINDER VAAK PER DAG ETEN ZONDER DIËTEN VOOR MEER ENERGIE!

SOFRITO

Sofrito is een heerlijke soep, maar ook heel goed te gebruiken als basis voor een pastasaus.

Kooktijd | 50 minuten
Benodigdheden | soeppan, staafmixer

Ingrediënten voor zes personen

  • 3 uien, fijngesneden
  • 200 ml water
  • 200 ml olijfolie
  • 6 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 5 tomaten, gepeld en in stukjes
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 venkel, in stukjes
  • Peper & zout

Aan de slag!

  1. Doe de ui in de soeppan, voeg het water toe en laat het water op een laag vuur verdampen.
  2. Voeg de olijfolie en knoflook toe en bak 5 minuten mee. Blijf ondertussen roeren.
  3. Voeg de tomaat, paprika en venkel toe en wat peper en zout.
  4. Breng de soep aan de kook en laat het 40 minuten zachtjes koken.
  5. Pureer de soep met een staafmixer.
  6. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Voeg wat verse basilicum toe voor soep met een mediterraans tintje. Of kies voor wat gemalen komijn, kurkuma en verse koriander voor een oosterse smaak.

(*) Ben je ziek zwanger heb je ondergewicht of ooit geworsteld met een eetstoornis? Dan raden we je met klem aan om andere keuzes te maken in jouw eetpatroon of te rade te gaan bij een deskundige.

STOOFPOTJE VAN KLEURRIJKE GROENTE EN QUINOA

Dit stoofpotje is de volgende dag ook een prima lunch, dus maak extra en neem het lekker mee.

Bereidingstijd | 15 minuten
Kooktijd | 45 minuten
Benodigdheden | soeppan

Ingrediënten voor vier tot zes personen

  • 2 el kokosolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 150 gram wortels, in stukjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • Halve courgette, in stukjes
  • 1 gele paprika, in stukjes
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 175 g quinoa
  • 800 ml groentebouillon
  • 400 ml water
  • 2 laurierbladeren
  • 4 el verse selderij
  • 40 g pijnboompitten

Aan de slag!

  1. Verwarm de kokosolie in de soeppan en fruit hierin de ui en knoflook 4 minuten.
  2. Voeg de wortel, bleekselderij, courgette, paprika’s en Italiaanse kruiden toe en bak 5 minuten mee. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
  3. Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed door.
  4. Voeg tot slot de quinoa, groentebouillon, water en laurier toe en roer nogmaals. Breng het geheel aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken.
  5. Verwijder de laurierbladeren en breng het stoofpotje op smaak met peper en zout. Garneer na het opscheppen met de selderij en pijnboompitten.