Publicatie datum
10 juli 2024
Leestijd
3 minuten

KOM WE GAAN WAT DOEN!

Stilzitten is een werkwoord. Voor sommigen is het een enorme uitdaging, voor anderen een absolute must om zich te kunnen concentreren op het werk dat voor hun neus ligt. Met stilzitten is op zichzelf helemaal niets mis. Met een hele dag stilzitten natuurlijk wel. Dat is een perfect recept voor heel veel verschillende pijntjes en klachten. We weten het allemaal, maar we dwingen onszelf er geregeld toe om alles op tijd af te moeten hebben. Bedenk je dan eens dat juist beweging zorgt voor beweging, letterlijk en figuurlijk. Want niet alleen levert beweging je een fysiek vitalere werkhouding op, het zet ook de mentale focus op je taken heel even stil. Zo kun je jezelf daarna weer vol overgave en met hernieuwde inspiratie op je werk richten.

Met stilzitten is op zichzelf helemaal niets mis. Met een hele dag stilzitten natuurlijk wel. Dat is een perfect recept voor heel veel verschillende pijntjes en klachten. We weten het allemaal, maar we dwingen onszelf er geregeld toe om alles op tijd af te moeten hebben. Bedenk dan: juist beweging zorgt voor beweging, letterlijk én figuurlijk. Want niet alleen levert beweging je een fysiek vitalere verhouding op, het zet ook de mentale focus op je taken heel even stil. Zo kun je jezelf daarna weer vol overgave en met hernieuwde inspiratie op je werk richten.

Hieronder vind je drie activerende challenges om even lekker in beweging te komen. Daag jouw collega’s op kantoor uit. Inspanning voor ontspanning en samen de zinnen verzetten.

BEWEGING ZORGT VOOR BEWEGING, LETTERLIJK EN FIGUURLIJK

1. HET LUNCHLOOPJE

Motiveer elkaar om te wandelen tijdens de lunch. Of direct na het eten, ook een lekker moment om de benen te strekken. Daag je collega’s uit om stappentellers aan te zetten. Om de dag check je met elkaar aan het staartje van de dag of je hebt gezapt op een dag. En deel ondertussen meteen even een fotootje – #lekkervitaal – wees een beetje motiverend naar elkaar. Nog een leuke bijkomstigheid: hebben jij en je collega’s sporthorloges of fitbits, dan kun je waarschijnlijk ook onderling connecten en bijvoorbeeld routes uitwisselen. Zo kom je nog eens ergens.

2. DE LUNCH LUNGE

Raise the stakes tijdens je lunchwandeling en daag collega’s uit om een deel van de route ‘walking lunges’ te doen. Het ‘silly walks’-gehalte levert bij iedereen gelijk een goed gevoel op, maar de truc is natuurlijk om uiteindelijk je met lachen het eerst vergaat en wie dit het langste volhoudt. Bedenk dan onderling ook een leuke tegenprestatie. Google de oefening even voor zover, zodat je de ‘walking lunge’ goed uitvoert. Zo kun je elkaar helpen en voorkom je mogelijke blessures.

3. WALL-SIT CHALLENGE

Voor een goede kantoorchallenge tijdens een regenbui of winterweer, kun je ook een pittig potje stilzitten aangaan met elkaar. Spreek af om bijvoorbeeld elk uur een oefening te doen zoals de wall-sit: een houding waarin je met je rug recht tegen een muur gedrukt zit, met je benen in negentig graden stevig op de grond. Het is echt wel lastiger dan je denkt. Begin eens met dertig seconden en stel als doel dat je deze oefening na een maand minstens twee minuten vol kunt houden met elkaar.

Elkaar uitdagen werkt motiverend en helpt om anderen te inspireren ook mee te doen. Bovendien word je er samen creatiever in. En last but not least: het levert ook wat op. Degene met de laagste of juist de hoogste score trakteert bijvoorbeeld op een gezonde snack, of is uitdager voor een heel nieuwe challenge. Voor de fanatiekelingen onder ons: het moet wel een gezonde uitdaging voor jou en je collega’s blijven en geen Olympisch kantooruitdaging worden natuurlijk. Kortom, ga lekker wat doen en have fun!