Kelly Weekers is businesscoach, schrijver en eigenaar van uitgeverij Moonshot Publishing. “In mijn werk, in welke hoedanigheid dan ook, ga ik heel erg aan op het bieden van hulp aan anderen. Wanneer ik iemand écht kan helpen, in z’n kracht kan zetten of boven zichzelf kan laten uitstijgen, word ik heel blij. Dat is ook waarom de studie psychologie me erg trok en me een heleboel over mezelf heeft geleerd. Het is ook waar mijn eigen kracht ligt en de reden waarom ik dit boek graag wilde schrijven.”
ALLEDAAGSE DINGEN INSPIREREN
Kelly’s boek De Kracht van Keuze is een inspiratiebiografie. Een autobiografisch managementboek bedoeld om anderen te inspireren om zelf de keuze te kunnen maken voor een gelukkiger leven. Functioneel raak, het boek uit 2022 is inmiddels al toe aan z’n vijfde druk. Toch klinkt het ietwat tegenstrijdig, focussen op jezelf om een ander te kunnen helpen: “Na mijn twee eerder verschenen boeken (red. bestseller Happy Life 365 uit 2018 en de praktische opvolger Happy Lifehacks 365) kreeg ik veel vragen over het schrijven van een persoonlijk boek. Maar dan moet het voor mij wel een functie hebben. Ik heb een allergie voor wannabe-bekende mensen zoals ik mezelf wel een beetje zie, die dan ineens een biografie gaan schrijven. Als dat al interessant is, moet je toch minstens een extreem schrijnend verhaal te vertellen hebben. En dat heb ik niet. Ik kom uit een gelukkig en liefdevol gezin. Er zijn in mijn jeugd geen grote drama’s geweest. Maar misschien zijn het juist die alledaagse dingen die veel eenvoudiger te vatten zijn. Het verhaal van de persoon die uit de greppel klom is heel inspirerend, maar niet altijd te relateren aan je eigen leven. Daarin ben je van dag tot dag bezig met vriendschappen, de liefde, balans. Gewoon, dagelijkse dingen. Ondanks dat het best wat open deuren beschrijft, kunnen deze voorbeelden voor anderen juist vanuit die ‘normaalheid’ heel inspirerend zijn.”
KEUZES MAKEN
In je boek beschrijf je op verschillende vlakken hoe je tot bepaalde keuzes kwam en hakte je vervolgens relatief eenvoudig knopen door. Hoe doe je dat, zo eenvoudig knopen doorhakken? “Die kracht van keuze is zo’n rode draad in mijn leven, dat ik zelf ook niet altijd meer doorheb hoe snel en makkelijk ik keuzes maak. Als ik proef dat iets niet bij me past, en ik voel daar iets bij, bijvoorbeeld stress, dan weet ik direct dat ik dichter bij mezelf moet blijven. Veel mensen zeggen dat het niet zo makkelijk is, maar ik vind eigenlijk van wel. Je kunt er heel lang over lullen, maar je moet het gewoon doen. Als mensen zeggen dat het allemaal veel te makkelijk is, is mijn antwoord dat wij het zelf vaak juist onnodig moeilijk maken. We gaan allemaal dood, en daarvoor moet je ervoor zorgen dat je er iets leuks van maakt. Dat kun je zelf heel complex maken, maar vaak slaat dat nergens op. Dingen zo ontzettend moeilijk maken zit tussen onze oren. De vragen die ik mezelf stel: Wil ik dit? Word ik er blij van? Heb ik er tijd voor? Geeft het mij energie? Ik geef antwoord en zet een punt. Niet wikken, wegen en twijfelen. Ga het doen. Trial and error. En als het na een tijdje toch niet helemaal de juiste keuze blijkt te zijn, dan neem je weer een andere weg. Zo blijf je in beweging. En in die beweging zit de groei. Veel mensen gaan juist stilstaan in de angst voor wat er mogelijk gaat gebeuren, zonde.”
“MIJN IDEALE ZELFHULPBOEK ZOU OP ÉÉN PAGINA PASSEN: ‘GA GEWOON DOEN WAT JE ECHT WILT!’”
GEZOND EGOÏSME
“Het is helemaal niet erg om wat egoïstisch te zijn wanneer je een keuze maakt. Gezond egoïsme bedoel ik dan hè. Bij elke keuze die ik maak, denk ik bijvoorbeeld ook aan mijn kinderen. Dus als ik er voordeel bij heb, hebben zij dat ook. Of mijn partner, of mijn directe familie. Die zitten in mijn achterhoofd, dus gaan automatisch mee in mijn overweging. 100% voor jezelf kiezen doe je nooit. Maar te veel rekening houden met anderen, brengt je alleen maar verder weg van de beste keuze voor jezelf. Heel simpel, als jij er energie van krijgt, als jij er blij van wordt, als jij lekker in je vel zit, dan hebben de mensen om jou heen daar ook profijt van. Wat ik zelf als het grootste cadeau ervaar is om het boek aan m’n dochters op te dragen en dat bedacht ik me pas nadat ik het af had. Mocht ik morgen onder een bus lopen, dan heb ik mijn gedachtegoed, hoe ik in het leven sta, nu in ieder geval opgeschreven. Natuurlijk kunnen er de komende jaren vast weer tien hoofdstukken bijgeschreven worden met andere voorbeelden, maar de essentie blijft denk ik wel hetzelfde. In dat opzicht ben ik in de loop van de jaren ook niet wezenlijk veranderd, maar juist nog meer mezelf geworden.”
AMBITIES
In het boek zeg je: “Ik ben ambitieus, maar ik heb eigenlijk niets meer te bewijzen, niet aan anderen en niet aan mezelf en dat voelt goed.” Maar je bent pas 32 jaar oud, wat is dan nog je droom? “Op dit moment is m’n droom de peace of mind die ik nu heb. Dat ik kan genieten, dat ik lekker met m’n werk bezig ben en rust in m’n leven heb om de dingen te doen die ik leuk vind om te doen. Natuurlijk moet dat ook wat opleveren, ik wil mezelf ook gewoon kunnen bedruipen. Ik kan een ontzettende opgejaagde hond zijn omdat ik zoveel dingen leuk vind en ambitieus ben, maar het is fijn om te voelen dat dit niet altijd in de twaalfde versnelling hoeft. Ik ben erg blij met wat er nu staat en natuurlijk zullen er in de toekomst weer nieuwe dromen komen. Maar mijn belangrijkste droom was vroeger altijd een gezin, dat heb ik nu. En mijn ambities zijn ingevuld met twee mooie bedrijven. Als dit het is: grote strik erom!”
“Blijf zoveel mogelijk jezelf. Dan is ook iedere stap die je zet in dat moment goed. Dan hoef je ook niet om te kijken. Je kunt wel denken, achteraf gezien… maar vijf of tien jaar later weet je ook weer meer dan toen. Dus je kunt jezelf niet veroordelen over hoe je op dat moment vanuit die wetenschap hebt gehandeld. Ik denk dat ‘doen’ de enige juiste manier is om goed in beeld te krijgen ‘wat wil ík nu echt’ en ik denk dat we dat vaak niet genoeg doen om allerlei redenen: de mening van anderen, de lat die we zelf te hoog hebben liggen, angsten om fouten te maken. Doordat ik zoveel verkeerde keuzes heb gemaakt, weet ik nu zo goed wat ik wil.”
WETEN WAT JE WILT
“Om te weten wat je echt wilt, moet je wel een beetje weten wie je bent. Dat is in heel wat boeken een behoorlijk spirituele aangelegenheid. Veel nuchtere Nederlanders komen daardoor misschien nooit bij het antwoord op die vraag. Ik vind het daarom leuk om in mijn werk nuchter en praktisch uit te leggen hoe ik bepaalde patronen bij mezelf zag waardoor ik ontdekte hoe ik ongeveer in elkaar zit. Stel jezelf vragen als ‘Hoe sta ik in mijn relatie? Hoe ga ik met vriendschappen om? En geef jezelf een eerlijk antwoord.”
“Neem nou je werk. Hoe kijk jij naar je baan? Doe je iets waar je energie van krijgt? Je werk is een groot deel van je dagelijkse bezigheden. Kun jij jouw werk waarderen als ‘doorgaans een hele prima tijdsbesteding’, dan ben je al een heel eind op de goede weg. Of je nu wilt ontwikkelen in je werk of meer plezier wilt hebben in het leven, kijk wat minder naar buiten en meer naar jezelf. Dat is de beste manier. Het heeft geen zin om alleen maar op zoek te zijn naar die ene droomjob, dat is een illusie. Niets is alleen maar 100% leuk. Zorg dat de basis goed is.
Het is erg van deze tijd dat iedereen maar op zoek gaat naar het exces in alles. Dé droombaan, dé grote liefde, altijd maar de beste versie van jezelf. Je mooiste leven leven. Van die gedachte alleen al zou ik een burn-out krijgen. Als je een baan hebt die prima voor je is, met genoeg tijd voor jezelf ernaast om de écht leuke dingen te doen, dan is dat ook goed. Maar als je grote dromen hebt, laat je dan ook niet tegenhouden. Je mag altijd meer willen. Maar het moet niet! Het mag zijn wat jij wilt dat het is. Dat is onderdeel van je keuzepallet. Als het jouw droom is, heb je de adem om die te bereiken, ga ervoor. Die kracht heb je. De keuze is aan jou!”
“Blijf zoveel mogelijk jezelf. Dan is ook iedere stap die je zet in dat moment goed.”