Publicatie datum
10 maart 2024
Leestijd
4 minuten

AI op de vitale werkvloer

De taxichauffeur kon nauwelijks Engels. Hij verstond wel wat maar sprak geen woord. En ik herken geen woord modern Grieks. Toch maakten we een goede afspraak over de bestemming en de prijs. Bovendien hadden we een geanimeerd gesprek tijdens de rit. We verstonden elkaar prima dankzij een vertaal-app op zijn mobiele telefoon. We spraken de boodschappen in en lieten het in elkaars taal uitspreken. Onderweg stopten we zelfs bij een uitkijkpunt waar hij gepassioneerd op alle bijzonderheden wees. Een vriendelijke blik een amicale hand en een mobiel stukje artificiële intelligentie. Een mooie combinatie van mens en AI.

AI-GEMAK OP ZAK

Naast de vertaalfunctie van onze taxichauffeur heb je zelf nog veel meer dagelijks AI-gemak op zak. Denk maar aan Siri in je smartphone Alexa bij je thuis de aanbeveling van je streamingdienst de parkeerassistent in je auto en dat groene verkeerslicht bij het kruispunt. En dan is er nog de digitale helpdesk die jouw eenvoudige vraag snel beantwoordt of je complexe vraag doorspeelt naar een medewerker. Zo werken we in ons dagelijks leven al heel wat samen met AI.

POSITIEVE IMPACT OP WERKGELUK

Op werkgebied wordt AI al volop ingezet voor bijvoorbeeld het analyseren van data en verrijken van teksten. Bij administratieve zaken detectie en observatie. Dat begon met gerobotiseerde handelingen in productielijnen. Werk dat voorheen door mensen gedaan werd. Sinds een aantal jaren kan generatieve AI ook ondersteunen bij creatievere taken van de mens. Allemaal zaken die het ons gemakkelijker en aangenamer maken in onze dagelijkse werkzaamheden. Slim en besparend want het geeft productiviteit een boost. Het neemt werk uit handen en biedt daarmee ruimte en heel nieuwe mogelijkheden.

Zo heeft de inzet van AI dus een positieve impact op ieders werkgeluk. De AI- innovaties schieten als paddenstoelen uit de grond. Wanneer je deze goed weet in te zetten tijdens je werk kom je sneller tot de kern en heb je meer ruimte om je persoonlijke skills in te zetten. Én je wint tijd om jezelf te ontwikkelen op andere vlakken. Sterker nog AI kan helpen om een leertraject eenvoudig aan te passen aan jouw persoonlijke wensen en werkwijze. Ook kan het dit direct inpassen in jouw agenda. Die voordelen maken dat met elke nieuwe toepassing het enthousiasme en de verwachtingen groeien. Daarnaast groeit de verantwoordelijkheid van iedereen om de ontwikkeling juist in te (leren) zetten.

MAKEN WE ONS ZORGEN?

Tegelijkertijd groeit het aantal vragen en zelfs wantrouwen over deze nieuwe technologie. Veel werkende Nederlanders voelen onrust wanneer het gaat over het gebruik van kunstmatige intelligentie in hun dagelijkse werk. Volgens recent onderzoek van the Boston Consulting Group lopen we in Nederland voorop in die zorgen. Ruim 40% van werkende Nederlanders maakt zich zorgen over de permanente impact die AI heeft op onze manier van werken. Zeker als het gaat om de inzet van generatieve AI-tools. Tools zoals het bekende ChatGPT dat op slimme wijze content creëert op jouw gerichte vraag. De AI leert van wat het aan data aangeboden krijgt. Daarmee kunnen feiten gecombineerde data en voorspellingen goed en snel naar boven komen. Erg praktisch. Maar het maakt ook onrustig; klopt het eigenlijk wel? Is het gebruik wel veilig en verantwoord? Kost het mij m’n baan? Kan technologie de mens wel echt vervangen?

AI KENT (NOG) GEEN SOFT SKILLS

Volgens de experts waar ook ter wereld gaat dat laatste nog lange tijd duren. De AI-taken zoals die nu worden ingezet in het werkende leven – buiten gespecialiseerde zaken die de meeste van ons niet op dagelijkse basis tegen zullen komen – zijn vooral te bestempelen als instrument. Slim in te zetten innovaties die het ons vooral makkelijker en lichter maken. En zeer onderscheidend daarin is dat nog geen enkele vorm van artificiële intelligentie echte soft skills bezit zoals wij dat doen. Sociale en emotionele vaardigheden blijken niet zomaar digitaal aan te leren. Empathie medemenselijkheid natuurlijk leiderschap en oorspronkelijke creativiteit zijn niet ingebed in AI. Nog niet.

AI ALS PERSONAL ASSISTANT : ZET HET EENS IN ALS …

1. ROBOTREDACTEUR

Nèt even die laatste taalfout uit je e-mail halen? Chatbots doen het voor je. Het enige dat jij hoeft te doen, is je tekst uploaden en de tool een vraag stellen. Bijvoorbeeld: identificeer alle taalfouten in deze tekst.

2. MUZIEK- EN FILMKENNER

Deze gebruik je vast al: de aanbevelingstool in apps als Netflix en Spotify. Zonder dat jij iets hoeft te vertellen, stelt de app muziek en series voor die jij vast leuk vindt. Het algoritme gaat aan de slag, waardoor je gepersonaliseerd kunt kijken en luisteren.

3. ALLESWETER

Wat is de dichtstbijzijnde zaak waar ik vandaag kan lunchen? En geef je me een seintje als ik de kinderen uit school moet halen? Vragen die je slimme digitale assistenten als Siri, Google Now en Cortana kunt stellen. Jij vraagt, zij draaien.

AI IN COMBINATIE MET VITALOGIE

Vitalogie overigens wel, want zegt de AI-tool: “Vitalogie is een multidisciplinaire benadering die de studie van vitaliteit omvat, waarbij fysieke, mentale en emotionele aspecten worden onderzocht en geïntegreerd. Het richt zich op het begrijpen en cultiveren van een gebalanceerd, energiek leven door gezondheid, welzijn en levenskracht te bevorderen. AI kan daarin helpen bij het analyseren van complexe gezondheidsdossiers, het identificeren van trends en voorspellen van risico’s, waardoor vitalogie kan profiteren van geavanceerde data-analyse en gepersonaliseerde benaderingen voor welzijn en vitaliteit.” Kijk, daar worden wij enthousiast van!